Annika Widholm lär dig skriva hårresande

Höstlovet närmar sig och med det även Halloween. Spänningsförfattaren Annika Widholm laddar redan nu upp för sitt besök på Herresta bibliotek där hon ska lära ut hur man skirver läskigt. Är du redo?

  • Publicerad 07:47, 20 okt 2018

Den 31 oktober intar författaren Annika Widholm scenen på Herresta bibliotek.

Med sin Spanar-serie är hon välkänd bland alla spänningssökande bokslukare, och under sitt besök på Herresta kommer hon lära ut hur man bäst skriver riktigt läskigt.

– Det kommer bli mysrysartema där jag berättar om mina böcker och hur det har gått till att skriva dem. Sen kommer jag berätta lite om min nya spanarbok som kommer i februari, säger hon.

För att skriva läskigt måste man veta vilken nivå man ska lägga det på, säger Annika. Det ska vara lagom otäckt, beroende på den målgrupp som boken riktar sig till. Sen måste det finnas en riktigt bra intrig, det räcker inte med enbart spöken och monster.

Böcker är en trygg värld att behandla känslor i

Annika Widholm

Det läskiga har också en annan funktion. Att läsa är ett bra sätt att bearbeta känslor på, säger Annika.

– Man kan se att i tider då världen är orolig, eller det är oroligt hemma i familjen, så ökar behovet av att läsa spänningsböcker. Det är en trygg värld att möta och förstå sig på sina rädslor i, säger hon.

Har hängt med

Annika Widholm läste själv mycket spökhistorier och spänningsromaner som barn. Favoriten var Agnes Cecilia – en sällsam historia, av Maria Gripe. Även som vuxen läser hon litteratur med rysarkaraktär. Hon har främst skrivit för barn och ungdomar men nyligen släpptes även första romanen för vuxna, thrillern Yrsel.

– Jag gillar psykologiska thrillers med smarta intriger och när större delen av spänningen ligger under ytan, säger hon.

Kommer det bli någon läskig stämning på biblioteket då?

– Ja det hoppas jag! Lite kittlande läskigt. Det ska bli roligt att möta barnen och prata om mina böcker.

Fakta

Det här är Annika Widholm

Namn: Annika Widholm
Bor: Södermalm
Gör: Skriver sedan 2010 spänningslitteratur för såväl barn som vuxna
Mest känd för: Spanar-serien
Känsla i Spanarserien:

Spökspanarna

Kompisarna Malva och Hanna är på bibblan med hela klassen. När de letar efter något spännande att läsa får de veta att det spökar där. Malva och Hanna ger sig ut på spökspaning. Och snart börjar det hända saker…

Zombiespanarna

Malva vill kolla i affärer, men kompisen Hanna spanar hellre efter zombier. Malva tror inte att de finns på riktigt. Bara på film. Tills hon ser en figur med blek hud och hasande steg. Som kommer rakt mot dem! Malva och Hanna måste fly. Men det är inte lätt att ta sig undan arga zombier.

Visa merVisa mindre