Författare. Anneli Fichtelius skriver om sitt tidigare hem Sundbyberg i "Att fejka en bestseller". Foto: Eva Lindblad

Anneli skriver om "småstads"-Sumpan

Inte för tjusigt, inte för sunkigt. Där har ni nyckeln till Anneli Fichtelius förkärlek för Sundbyberg. Numer bor hon i Mariehäll, men i sin nya bok är hon tillbaka på rätt sida av Bällsta bro.

  • Publicerad 09:47, 13 apr 2022

Att Sundbyberg skulle dyka upp i Anneli Fichtelius alster torde inte förvåna den som hör henne tala om staden. Hon "älskar" den nämligen.

– Det är en bra mix av vanligt folk. Jag vill inte att det ska vara enbart tjusigt eller sunkigt, utan jag vill ha det där mittemellan. Det tycker jag att man hittar i Sumpan. Sedan är det tacksamt också när man känner till miljöerna.

Som så många andra är det småstadskänslan som får hennes hjärta att klappa lite extra för Sveriges minsta kommun. Samtidigt var småstadskänslan kanske ännu starkare när hon flyttade hit för 20 år sedan, säger hon.

Anna och Cissi guidar dig i Sumpans krogdjungel

Här finns med andra ord något att värna om. Vad passar då bättre än att uppmärksamma den trivsamma miljön litterärt?

Poppis tema

I Annelis fall heter resultatet Att fejka en bestseller. Det är hennes tredje roman, och den första i en planerad bokserie. Historien tilldrar sig i förlagsmiljö, ett populärt tema vid det här laget. Se bara på Lydia Sandgrens Samlade verk eller teveserien Kärlek och anarki.

– Det har verkligen varit en boom. Alla vill skriva och ge ut böcker, ljudboksmarknaden har exploderat och skrivkurser finns det en uppsjö av, säger Anneli.

I sin bok skildrar hon Vanna, en lärare vars författardrömmar slår in. Samtidigt oroar hon sig för att hemligheten om hur boken egentligen kom till ska avslöjas.

Hur mycket av det är hämtat från verkligheten?

– Det är en fantasi. Men tanken har man haft ibland: Hur lätt skulle man kunna fuska? Och hur skulle man kunna göra det till en framgångsrik bok?

Måste man vara författare för att uppskatta boken?

– Hon (Vanna, reds. anm.) brottas med sin roll som lärare, sitt äktenskap och sin dementa mamma. Så det är ett helt livskoncept, det är verkligen en relationsroman också. Gillar man Sundbyberg, feelgood och relationer i allmänhet går det nog hem.

Anneli Fichtelius

Ålder: 51

Yrke: Författare och strategisk kommunikatör på Rädda barnen

Bor: I Mariehäll, Bromma

Om gamla hemstaden: "Jag älskar Sundbyberg och betraktar mig som att jag bor där. Bara att jag råkar ha ett postnummer någon annanstans."

Aktuell: Med sin tredje roman Att fejka en bestseller som släpptes i dagarna på förlaget Lind & co.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15