Anne fick rätt hos skolinspektionen

Anne Ragnesand är en av flera föräldrar i Österåker som anmält en skola till Skolinspektionen. Hon fick rätt, men inget blev bättre. Idag går döttrarna på en annan skola.

  • Publicerad 06:05, 5 jun 2018

Vaxholm har väldigt få anmälningar till skolinspektionen.

I grannkommunen Österåker ser det däremot annorlunda ut. Sedan 2015 har antalet ärenden ökat från 21 till 34 stycken per år. Anne Ragnesand är en av de som anmält, och fått rätt.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Hennes tvillingdöttrar är i behov av särskilt stöd, men trots åtgärdsprogram har det aldrig fungerat. Flickorna har fått stressrelaterade besvär som eksem, separationsångest och sovsvårigheter.

Anne riktar nu kritik mot hur kommunen sköter sina skolor och vilka förutsättningar de ger skolorna att utföra sitt uppdrag.

Svåra frågor

Anders Wedin är verksamhetschef för utbildning i Österåkers kommun. Han tycker att de skapar goda förutsättningar för skolorna med de medel huvudmannen får. Samtidigt har han förståelse för att det kan vara svårt för en förälder att ta till sig det om deras barn mår dåligt.

–  Sen kan man ju enkelt sätt säga att nej, i det här fallet har vi  inte skapat rätt förutsättningar eftersom det blev ett föreläggande, säger han.

Vad säger du om att anmälningarna ökat?

– Jag tycker på sätt och vis att det är bra, det är en möjlighet för oss att bli bättre. Sen ska det ju inte behöva gå ända dit. Det är bra att tröskeln att anmäla är låg, det kan jag säga.

Ny skola

Anne Ragnesand gav till slut upp försöken med att få det att fungera i Österåker. Idag går flickorna på en annan skola. När Mitt i ringer svarar hon från bilen. Hon måste fortfarande sitta på parkeringen utanför den nya skolan, beredd att gripa in.

– Det är två väldigt sköra barn som lätt rasar på grund av sin historik. De har inte fått någon ursäkt, vilket jag tror att de skulle må bra av. Men de älskar sin nya skola, säger hon.

Fakta

Österåker i siffror

2015
Ärenden: 21
Beslut: 18
Föreläggande: 3

2016
Ärenden: 30
Beslut: 30(3)
Föreläggande: 5(2)

2017
Ärenden: 34
Beslut: 36(3)
Föreläggande: 4(1)

*Siffran inom parantes gäller ärende som anmäldes föregående år

Källa: Skolinspektionen
Visa merVisa mindre

Fakta

Vaxholm

Vaxholm, tillsammans med Nykvarn toppar listan med lägst anmälningsgrad. Här är det 0.0-0.6 procent som anmäler i förhållande till antalet medborgare.

2015
Anmälningar: 1
Beslut: 1
Föreläggande: 1

2016
Anmälningar: 3
Beslut: 2
Föreläggande: 0

2017
Anmälningar: 1
Beslut: 2(1)
Föreläggande: 2(1)

*Siffran inom parantes gäller ärende som anmäldes föregående år.

Källa: Skolinspektionen
Visa merVisa mindre