Numera håller hon sig mest hemma, för att undvika panikångestattacker. Foto: Åsa Sommarström

Anna utnyttjades sexuellt i psykvården – får rätt efter tio år

Det började med en utmattningsdepression, men på vårdavdelningen blev Anna utsatt för flera sexuella övergrepp. I dag – tio år senare – har hon fått upprättelse.

  • Publicerad 13:31, 14 apr 2019

Hon hade chefsjobb på ett internationellt företag, hög lön, reste över hela världen. Hon hade hoppat 200 hopp med fallskärm.

Numera vågar hon knappt gå in på Coop.

– Jag är inte längre samma person. Från att ha varit nyfiken och utåtriktad har jag blivit misstänksam och rädd, säger Anna, som egentligen heter något annat.

Men så är det inte längre. Det började med en utmattningsdepression.

Anna blev inlagd på en psykiatrisk vårdavdelning, men i stället för att bli bättre blev hon sämre. I stället för att få vård utsattes hon för sexuella övergrepp.

En manlig skötare utnyttjade Anna sexuellt vid upprepade tillfällen.

Det första övergreppet skedde när skötaren skjutsade Anna i sängen tillbaka till avdelningen efter en elchocksbehandling.

Mannen gick fri

Anna anmälde, men de sexuella övergreppen fick inget rättsligt efterspel. Mannen uppgav att de haft sex frivilligt och förundersökningen lades ner. Mannen läste också Annas journaler och för detta dömdes han senare för dataintrång.

Att inte bli trodd när det gällde de sexuella övergreppen har varit tungt, berättar Anna. Efter övergreppen har hon drabbats av posttraumatiskt stressyndrom.

Men sakta kämpar hon sig tillbaka.

– Till en början kunde jag inte gå ut. Jag fick börja med att promenera på vår gata. Jag gick till gymet och satt en minut på crosstrainern. Nu kan jag ta promenader, och jag kan röra mig över hela gymet.

Tron och kärleken blev räddningen

Men hon klarar inte att ha människor hon inte känner bakom ryggen ”inte ens när jag tar nattvarden i kyrkan”.

Hon undviker män och får panikångestattacker närhelst rädslan triggas igång.

– Det är min tro, och min man, som gjort att jag tagit mig igenom allt det här, säger hon, och berättar också om damerna i kyrkan som hade ”jour” en vecka i taget de första åren, då de ringde, såg till att hon åt, som ställde upp när hon hade panikångest.

Landstinget ville inte ersätta

Landstingets försäkringsbolag ersatte henne för psykiskt lidande samt sveda och värk med 155 000 kronor, men nekade ersättning för inkomstförlust.

Då stämde hon landstinget vid Stockholms tingsrätt.

– Jag gjorde det för att stå upp för mig själv.

Tingsrättens dom känns som en upprättelse, säger Anna. Foto: Åsa Sommarström

Tingsrättens dom har nu kommit, något som Ekot var först med att berätta. Orsaken till att hon drabbats av posttraumatisk stress är de sexuella övergreppen, och det tillsammans med elchockerna har lett till bestående men, slås nu fast.

Blev svartmålad

Anna tilldöms ersättning för inkomstbortfall om 2 miljoner kronor, samt livränta fram till pensionen.

– Det viktigaste är upprättelsen. Jag blev svartmålad av landstinget, som påstod att jag var psykiskt sjuk långt innan övergreppen och elchockerna. Domen är en seger, säger hon.

Övergreppen skedde för tio år sedan. Sedan dess har samhällets syn på sexuella övergrepp – och offrens berättelser – förändrats.

– Jag tror också att metoo-rörelsen har bidragit till att vi vann, genom att den här typen av övergrepp blivit uppmärksammade.

Anna förtidspensionerades 2015. Hennes tillvaro kretsar kring hemmet, en villa i en norrortskommun.

Jag har sörjt mitt förlorade liv

Anna

Villan är inredd i ljusa färger, många krukväxter, konst på väggarna. På pianot bröllopsfoton där ett förälskat par tittar in i kameran.

– Jag finns till för mina barn, jag fixar med blommorna, promenerar med hundarna, säger hon.

Domen har gjort att hon i dag kan se framåt.

– Jag har sörjt mitt förlorade liv, men till slut har man inget annat val än att acceptera och se till det positiva man har.

Fakta

PTSD är ett stresstrauma

PTSD är en förkortning för posttraumatic stress disorder.

Tillståndet kan uppstå efter svåra händelser som rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, krigshändelser.

Det kan yttra sig som upprepade och påträngande minnen av det skrämmande som har hänt, och kan utlösas av situationer som påminner om det.

Det kan orsaka mardrömmar som ger stark ångest.

Symtomen kan vara nedstämdhet, likgiltighet, koncentrationssvårigheter, att man isolerar sig från andra människor, att man är lättskrämd, får utbrott och självmordstankar.

Symtomen kan även vara fysiska som ont i magen, diarré, hjärtklappning, högt blodtryck och huvudvärk eller annan smärta som beror på spända muskler.

Källa: 1177 Vårdguiden
Visa merVisa mindre