Mathjälp. Bangon Linee och hennes syster Jarunee Lertkhonsan lagar tre olika rätter. Ibland handlar Anna Leinder hem matvaror efter beställning från den som ska laga maten. ”Men då händer det att jag får bakläxa när jag köpt till exempel fel sorts chili” säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Anna prisas för jobb-sajt för nyanlända

Hur kan jag anställa någon utan att ha ett företag? Anna Leinder i Stureby knäckte nöten. Nu har hon skapat en sajt där nyanlända får jobb – och prisas av staden.

  • Publicerad 19:46, 5 dec 2017

Det luktar kokosmjölk och röd curry hemma hos familjen Leinder i Stureby. Bangon Linee och Jarunee Lertkhonsan har precis anlänt med tre stora kassar med matvaror och håller på att plocka fram skärbrädor och knivar, skålar och kastruller. På tre timmar skapar de tre olika måltider: En gryta med fläskkött, vårrullar och satay-spett.

– Vi träffade Anna på SFI och jag ville testa det här, det är ett bra extra-jobb. Jag tycker om att laga mat och det är roligt om de tycker att det är gott, säger Bangon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon har bott i Sverige i åtta år och jobbar på en städfirma på dagarna. Hennes syster, Jarunee, kom till Sverige förra året.

Ville ha hjälp med vardagsmaten

Det hela började med att Anna Leinder och hennes man ville ha hjälp att laga vardagsmiddagar. De har båda krävande jobb och som många andra behövde de lösa vardagspusslet. Många företag erbjuder diverse tjänster i hemmet, men väldigt få har någon som kommer hem och lagar mat, konstaterade de.

– Det finns ju matkassar, men då måste du fortfarande laga maten själv. Det här gör att vi slipper press och stress när alla kommer hem och är trötta och hungriga.

En fråga som dök upp var, varför inte låta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden få jobb? Anna provade att sätta in en annons via arbetsförmedlingen – och fick 250 svar.

– Oftast krävs bara en referens från någon för att man ska kunna gå vidare och få ett riktigt jobb. Vi fick hjälp av en kille från Bangladesh flera gånger, han har nu fått jobb på en restaurang. säger Anna.

Extrajobb. Bangon Linee lagade ofta mat hemma i Thailand ihop med sin mamma, som sålde mat på marknaden varje vecka. Dagtid jobbar hon på en städfirma. ”Det är mycket bättre betalt här i Sverige. I Thailand kan man få motsvarande 100 kronor betalt för en hel dags arbete” säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Tjänar 150 kronor i timmen

Men Anna ville inte betala svart, inte heller hade hon lust att starta ett företag bara för att kunna anställa någon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Så jag började fundera på hur jag som privatperson kan anställa någon vitt. Det går faktiskt, men det är inte så många som känner till, säger hon.

Den som lagar mat hos familjen Leinder får 150 kronor i timmen netto och med skatter och avgifter blir det 215 kronor totalt i timmen för Anna att betala. Varje person blir tillfälligt anställd med ett kontrakt.

– Om de handlar maten innan och förbereder någon måltid hemma får de självklart betalt för det också, säger Anna.  

Hon och familjen får hjälp med matlagning två-tre gånger i månaden.

– Bonusen är mötena med nya människor, mat och kulturer. Några måste våga börja för att vi ska få snurr på det här.

Ny sajt prisbelönt

Anna själv började i februari och det skulle ta ett halvår innan hon hade sin nya sajt klar. Där länkas den som söker jobb och den som söker arbetskraft, ihop. Just nu är cirka 60 personer registrerade på sajten intresserade av jobb och sysslor som erbjuds är bland annat barnvakt, matlagning, målning, städning, hundrastning och mycket mer.

För att säkra att de som jobbar får betalt sker alla transaktioner via Annas nystartade företag, som betalar ut lönen till den anställde.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag har lagt in länkar till kollektivavtal i olika branscher för att man ska kunna se vad som är en rimlig lön, säger Anna.

Förra veckan fick Anna Leinder Stockholm stads innovationsstipendium på 100 000 kronor i kategorin hållbarhet.  

– Det känns som en kvalitetsstämpel för konceptet. Nu söker vi fler personer som vill bidra till integration och samtidigt få hjälp med något i sitt hem, säger hon.

Nyligen blev Anna uppsagd från sitt jobb som vd på ett stort företag och ägnar därför all sin tid åt att utveckla sajten. Hon funderar nu på att ordna rekryteringsträffar där arbetsgivare och arbetstagare kan mötas.

Vad är det som prisas?

Diretto.se heter sajten och tanken är att underlätta för privatpersoner att anställa någon att utföra jobb i hemmet.

Sajten länkar ihop arbetsgivare med arbetstagare och hjälper till med kontrakt och räknar ut skatter och avgifter.

För varje person som anlitas tar företaget ut sex procent av ersättningen som betalas ut i lön till den anställde.

Visa merVisa mindre