En biltjuv som använt spårsändare greps på Kommendörsgatan. Nu varnar kommunpolisen Louise Bovin för knepet och berättar vad man kan göra för att hindra att bli av med grejer. Foto: Privat/Direktpress

Anna lyckades stoppa tjuven på Östermalm

Mannen bröt sig in i en bil på Nybrogatan med hjälp av en störsändare. Anna Sjödin såg hela händelsen och bestämde sig för att jaga ikapp tjuven.

  • Publicerad 10:40, 1 apr 2021

Anna Sjödin såg mannen när hon letade efter en parkeringsplats i kvarteret. Mannen gick fram och tillbaka samtidigt som han spanande efter något, ovetandes att hon höll koll på honom.

– Jag kunde inte undgå känslan att det var något på gång, så jag ville se vad han höll på med, säger hon.

När en bil parkerade i närheten, utanför en kemtvätt, såg Anna hur mannen spanade efter bilen. I samma stund gick bilägaren ut ur bilen och in på kemtvätten. Mannen gick då fram till bilen och öppnade ena bildörren, han tog en väska ur bilen och sprang därifrån.

Anna handlade snabbt.

– Jag förstod direkt att det handlade om en störsändare. För mig är civilkurage viktigt och därför bestämde jag mig för att jaga ikapp tjuven.

Anna sprang förbi flera personer och skrek “stoppa tjuven”. I tre kvarter jagade hon tjuven tills en person i en budbil såg henne och körde efter mannen in på Jungfrugatan, där tjuven slängde ifrån sig väskan. På Kommendörsgatan fälls sedan mannen av en förbipasserande, vilket gör att Anna och budet hann ta tag i tjuven och invänta polis.

– I tumulten visar det sig att bilägaren kört efter mig och trott att jag varit i nöd. Så vi båda ville hjälpa varandra. Bilägaren förstod inte att han precis blivit utsatt för rån tills han såg sin väska, säger Anna Sjödin.

Bilinbrott. Bästa sättet att undvika bilinbrott är att tömma bilen innan du låser den. Foto: Mostphotos

Louise Bovin, kommunpolis på Östermalm, att bilinbrott med spårsändare blir allt vanligare, men det går att skydda sig.

Störsändaren är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa. 

Polisens tips

– Kontrollera därför alltid att bilen är låst. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll. Lämna inte synligt gods i bilen, en tom väska eller en tom kartong kan locka tjuven.

– Gärningspersonerna rör sig vid ställen där folk kan vara stressade, som när man ska in och hämta eller lämna barn vid skolan eller in och hämta kemtvätt. Det är oftast vid tillfällen när ”man ska bara” som sådana här brott sker, säger Louise Bovin.