Anna-Klara har tagit över racketlon-tronen

Racketlonspelaren Anna-Klara Ahlmer är tillbaka i världstoppen. Efter två års skadefrånvaro blev det storslam i comebacken – först i VM och sedan i SM. – Det har varit en ganska sjuk vecka, säger 26-åringen.

  • Publicerad 10:23, 23 maj 2018

Tuffast möjliga motstånd väntade i SM-finalens singelspel i Enskede rackethall. Lilian Druve har dominerat svensk racketlon – sporten där badminton, pingis, squash och tennis kombineras – i drygt 20 år. I söndags fick dock veteranen kliva ner från tronen. Anna-Klara Ahlmer är ny SM-mästare i singel – och i mixdubbel.

– Det var inte helt säkert att jag skulle vinna, om jag säger så. Jag trodde nog att det skulle bli tufft, eftersom hon är jätteduktig och jag har inte tränat så bra i och med att jag har varit skadad, säger Anna-Klara Ahlmer.

Otäck knäskada

Vägen tillbaka till toppen har varit lång för Hornstullsbon.

Det var i september 2016 som olyckan var framme. Under en badmintonträning vred Anna-Klara knäet ur led. De inre ledbanden gick av och en en och en halv centimeter stor broskbit lossnade. Tre operationer och drygt två år senare är hon alltså bäst i Sverige och dessutom tillbaka i världstoppen – knäet höll i förrförra helgens tävlingscomeback i dubbel-VM i Tyskland.

– Det gick väldigt bra. Jag tog silver i damdubbel och brons i mixdubbel. Så ja, det har varit en ganska sjuk vecka. Jag har bara spelat på glädje, utan press. Det är ingen som förväntat sig att jag skulle vinna.

Siktar på lag-VM i Schweiz

Veckan därpå blev det alltså ytterligare medaljer: SM-guld i singel och även guld i mixdubbeln, tillsammans med Mikael Bielke Jonsson. Allt framför ögonen på landslagets förbundskapten.

– Det är lag-VM i Zürich i augusti så nu blir det uttagningar till landslaget, lite grann baserat på SM-resultaten. Det lät rätt positivt från honom, säger Anna-Klara Ahlmer.