Anna-Karin Hennig har haft uppdraget som tillförordnad generalsekreterare i Scouterna sedan december 2019, men nu tillträder hon tjänsten permanent.

– Jag är en envis problemlösare som har mitt hjärta i scoutrörelsen. Och min röda tråd, min egen motivator, är att få människor och verksamheter att växa, säger hon.

Kom med av en slump

Själv kom hon med i Scouterna av en slump då hon som 8-åring hängde med en kompis.

– Det är i Scouterna jag för första gången fick vara med om att sova borta, åka utomlands, testa kanot, klättra i berg och utveckla mitt ledarskap. Där fick jag vara mig själv, jag fick verktygen, tryggheten och äventyret som jag nu tillsammans med kollegor och alla ideella krafter ska få fler att bli en del av och utveckla vidare.

Ideell ledare

Anna-Karin jobbade på Scouterna i 20 år innan hon slutade 2018 och började arbeta som managementkonsult inom näringslivet. Samtidigt har hon varit engagerad ideellt som scoutledare i Sollentuna i många år, framför allt med lite äldre tonåringar.

Sollentuna Södra Scoutkår är den största i hela Sverige, berättar Anna-Karin när hon plötsligt får syn på att emblemet på klubbhuset Skutan vid Edsviken inte är uppdaterat.

– Det där är den gamla symbolen, vi bytte för tio år sedan, men det gör inget – det viktiga är att verksamheten är uppdaterad, säger hon.

"Ingen kan klara allt"

”Var redo” står skrivet på den blå loggan. Det är scoutrörelsens valspråk, berättar Anna-Karin, medan ”Alltid redo” är organisationens lösen.

– Det står för handlingskraft och att våga. Ingen kan klara allt, men det gäller att vara redo för det som dyker upp och att göra så gott man kan.

Kunde inte tacka nej

I slutet av 2019 återvände Anna-Karin till Scouterna då hon fick frågan om att bli tillförordnad generalsekreterare.

– Det var ett enormt förtroende och något jag inte kunde tacka nej till. Det är ett fantastiskt nätverk, världens bästa organisation!

Har fått "träna"

Så inför att Anna-Karin tillträder som ordinarie generalsekreterare har hon fått ”träna” lite i nära ett år.

– Vissa dagar är man mer general, andra är man mer sekreterare, säger hon och skrattar.

Vad har du för mål, vad vill du uppnå?

– Hela vår nutid och framtid är våra barn och unga. Alla har rätt till en meningsfull fritid. Jag har själv haft den resan och vi i scouterna är väldigt bra på det. Alla får vara sig själva, det är gemenskap, demokrati och att ta hand om naturen. Jag vill att vi ska nå fler. Alla ska åtminstone få frågan om de vill gå med i scouterna.