Det var när maken skaffade skägg som Anna Stolk för första gången besökte en barbershop. Anna hade tjatat i åratal på att han skulle låta det växa, men anade inte att det skulle förändra hennes liv. När hon klev in på salongen kände hon omedelbart att hon var hemma.

En uppenbarelse

Dofterna, stämningen, män och skägg.

– Jag kände att det var här jag ville vara. Att få plocka fram det snyggaste hos män och i den här miljön, den här inredningen. Det var som en uppenbarelse, säger Anna Stolk.

Hon slutade på sitt jobb som specialpedagog, skolade om sig och drog på jakt med ljus och lykta efter en skåpbil.

– Där stod skåpbilen och väntade på mig nere vid Träkvista. Den hade redan lampor, isolering och väggpanel. Det var som att allt var menat.

Gamla biostolar

Hon har inrett bilen med gamla biostolar från 60-talet och har målat väggarna gröna. Den döptes till Dappled Dachshund Gentlemen's Barbershop, och åker nu runt på Färingsö och Ekerö. Tack vare hemarbetet fick Anna snabbt en växande kundkrets.

– Det är så många som har skaffat skägg när de inte längre träffar kollegor. Då växer det ju bara. Alla hade varit hemma och odlat, och inte orkat åka till frisören.

Just nu har Anna ett par fasta platser på Mälaröarna. Hon står på Ica i Nyckelby vissa dagar, andra på Restaurang Jungfrusund, och så är hon hemma vid Karlskär i Färentuna. Det händer också att hon gör hembesök, om ett litet gäng behöver trimmas.

– Jag letar efter fler platser runt om på öarna. Allt är av intresse, så länge det finns parkering och tillgång till el. Och lokala samarbeten är jag riktigt nyfiken på.