Anna-Greta Lindström har sin ateljé hemma i Bredäng. Foto: Läsarbild Privat

Anna-Greta förvandlar gammalt tyg till konst

Gamla tygbitar får nytt liv när Anna-Greta Lindström gör vackra lapptäcken av dem. På onsdag ger hon föreläsningen ”Besatt av tyger” i Skärholmens bibliotek.

  • Publicerad 10:12, 13 sep 2018

Bredängsbon och textilkonstnären Anna-Greta Lindström ser guld där andra bara ser skräp. I hennes händer förvandlas gamla kläder, slitna dukar, nötta knappar och urmodiga gardiner till konst. I 40 år har hon sytt lapptäcken i sinnrika mönster och vackra färger, och hållit kurser i lappteknik.

Återanvändning är ett nyckelord.

– Det är en njutning att ta till vara tygerna och göra något vackert av dem, i stället för att kasta. Jag brukar säga att allt ska gå minst ett varv till innan det slängs, säger hon.

”Växtkaft”, lapptäcke av Anna-Greta Lindström.    Foto:Privat

På onsdag den 19 september håller Anna-Greta Lindström föredraget ”Besatt av tyger” i Skärholmens bibliotek. Mellan klockan 17 och 18.30 berättar hon om sitt arbete. Hon visar också prov på sin textilkonst, skapad med både traditionell lappteknik och fritt broderi.

Tygerna kommer både från den egna garderoben och från andras. Goda vänner och vänners vänner frågar ofta om hon vill ha deras avlagda plagg.

– Jag har svårt för att uttala ordet ”nej”, så det blir mycket tyg. Jag har samlat ända sedan jag var liten flicka och det har bara blivit värre, säger hon och skrattar.

Självklart är hon medlem i Rikstäcket, en ideell förening för lapptäcksvänner. Hon har också haft en rad utställningar. Sin ateljé har hon hemma i bostaden i Bredäng.

– Jag har passerat 70 men håller fortfarande på. Jag tycker så mycket om att jobba med händerna!

Fakta

Föreläsning i SKärholmens bibliotek

Namn: Textilkonstnären Anna-Greta Lindström ger föreläsningen ”Besatt av tyger”. Hon berättar om sitt arbete och visar lapptäcken och bilder av sin konst.

Plats: Skärholmens bibliotek.

Tid: Onsdag den 19 september kl 17–18.30

 

Visa merVisa mindre