Belöning. Man ska aldrig sluta belöna sin hund, menar hundtränaren Anna Ögren. Foto: Mikael Andersson

Anna får pli på hundarna i Norrort

En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.

  • Publicerad 15:26, 24 jan 2020

Hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus kommer ibland in till veterinären för undersökning. När veterinären inte hittar något fysiskt fel kan rekommendationen bli att gå till en hundtränare. En av dem som tränar hundar på remiss från Väsby djursjukhus är Danderydsbon Anna Ögren.

Anna blev hundtränare efter att hon själv sökt hjälp med sin första hund.

– Jag fick aldrig någon hund som liten, så när jag blev vuxen köpte jag en. Jag läste alla böcker men det är svårt att lära sig något praktiskt genom att läsa. Jag tyckte det var helt fantastiskt att gå till en tränare, berättar hon.

Det bästa med jobbet är att se när kommunikationen börjar funka, säger Anna.

– Att få vara med och se när hund och människa börjar förstå varandra. Det blir jordens aha-upplevelse för många.

Många undviker hjälp

Men det är inte ovanligt att hundägare undviker att ta hjälp.

– Man ser det som ett nederlag att gå till hundtränare. Men även om det är den femte hunden man har betyder det inte att vad man gjort med tidigare hundar kommer att funka – alla hundar är individer och det finns ingen manual.

De hundar som kommer till Anna kan vara där för att de behöver lära in något, lära bort något eller för att de har övergripande rädslor, till exempel för fyrverkerier.

– Det kommer också hundar som varit i slagsmål, ibland kommer de efter upprepade slagsmål. Det bästa är att det aldrig är för sent att ta hjälp, säger Anna.

Stimulans. Hundtränaren Anna Ögrens jaktlabrador Giuseppe älskar att leka med bollar. Foto: Mikael Andersson

Hjärngympa att stanna

Hennes båda jaktlabradorer, Nicki och Giuseppe, är närvarande under intervjun. De vill bli klappade och sätter tassarna i fotografens knä. Men när det är dags att ”jobba” är det disciplin som gäller. Båda två älskar bollar, men när Anna kastar iväg en boll väntar de lydigt på att hon ska säga ena hundens namn.

– För hunden är det hjärngympa att stanna trots att den verkligen vill springa efter bollen, säger Anna.

Hon säger ”Giuseppe” och sedan är det full fart efter bollen, som byts mot en godis vid återlämnandet.

– Det handlar om att stimulera hundarna. Alla vet att de behöver motion, men precis lika mycket behöver hundar stimuleras mentalt, säger Anna.

Bytt är bytt. Bollen byts mot en godis. Foto: Mikael Andersson

Hon tipsar om att lära hunden att hämta saker. Det kan funka med bollar, men även med hushållsföremål som nycklar – eller varför inte toarullar eller plånböcker.

– Om man lär hunden saker motverkar det understimulans. Ger man inte hunden ett jobb så tar hunden ett jobb, som att bita i möbler, riva i mattor eller kissa inomhus.

Man behöver inte se stimulerandet som ett jättejobb, menar Anna.

– Fem minuter ett par gånger om dagen räcker.

Hunden förstår inte

Ett annat tips är att lära hunden att inte dra i kopplet.

– Annars blir promenaden bara en dragkamp och ägaren blir sur på sin hund. Från hundens perspektiv förstår inte hunden varför ägaren blir sur – hunden är oförstående. I bästa fall får man ont i axeln, i värsta fall slits ett ledband av.

Tricket är att vara i det exakta nuet och belöna hunden genast när den gör rätt.

– Hundägare är dåliga på att belöna. Jag fick frågan ”när ska man sluta belöna hunden”, då svarade jag ”när vill du sluta få lön”.

Vänta. Att lära hunden vänta trots att bollen kastas iväg är hjärngympa för hunden, säger hundtränaren Anna Ögren. Foto: Mikael Andersson

Hundtränarens 3 bästa tips

Stimulera hunden mentalt. Lär den apportera, skapa ett godisregn, lär den nya saker.

Fortsätt belöna hunden. Belöning kan vara en boll för en hund, medan en annan föredrar godis.

Lär hunden att inte dra i kopplet. Om det funkar brukar det bli ordning på mycket annat.

Visa merVisa mindre