
Ann Westrén driver Gårigen i Åkersberga, med flera välfyllda rum med second hand-plagg Foto: Pekka Pääkkö
Ann satsar på hållbara plagg till barnen i Åkersberga
Allt fler stockholmare väljer second hand – och 2019 var ett bra år för många försäljare. Men hos Gårigen i Åkersberga är det de nya kläderna, tillverkade i hållbart material, som lockar kunderna.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 20 jan 2020
Overaller, bodies, byxor, klänningar, skor och tröjor – hos Gårigen i Åkersberga kan föräldrar fynda second hand-plagg av alla slag. I tolv år har den välfyllda butiken funnits på Skolvägen 10.
– Vi har inte ökat second hand-försäljningen. Däremot har intresset vuxit för våra nytillverkade kläder i naturmaterial som ull, bambu och lin. Kunderna har blivit mer miljömedvetna. Vi har helt slutat sälja fleece, säger Ann Westrén, som driver butik i både Åkersberga och Norrtälje.
I ett rum intill butiken surrar en symaskin. Där tillverkas allt från ulloveraller till klänningar av återvunna dukar och mössor av stuvbitar.
– Det är de nya kläderna som ger lönsamhet. Jag fortsätter med second hand ändå, för miljöns skull, men det är stor skillnad på att vara en kommersiell butik och en stor välgörenhetsorganisation som säljer second hand, säger Ann Westrén.
”Jag fortsätter att sälja second hand för miljöns skull”, säger Ann Westrén. Foto: Pekka Pääkkö
Ann Westrén, som driver Gårigen, brinner för hållbarhet. Foto: Pekka Pääkkö
Klimatfrågan påverkar
De stora second hand-försäljarna har haft ett uppsving i Stockholms län de senaste åren. En orsak är klimatfrågan – många har blivit mer miljömedvetna. Dessutom har aktörerna blivit bättre på att marknadsföra sig och göra sina butiker kundvänliga.
Det blir också allt vanligare att second hand-butiker finns i köpcentrumen – centrumägarna tycker att de är ett bra inslag.
– Numera blir vi uppringda av centrumägare när lokaler blivit lediga. De frågar om vi vill öppna butik hos dem. Det hände inte förr, säger Lise-Lotte Ryhnell, försäljningschef för second hand vid Stockholms stadsmission.
Bra siffror 2019
Mitt i har tagit del av siffror som visar att 2019 var ett riktigt bra år för många second hand-aktörer i Stockholm län. Så här mycket ökade olika aktörer sin försäljning av begagnade skor och kläder under året, i länet.
Stockholms stadsmission. 13 procents ökning i Stockholms län.*
Erikshjälpen. Ca 15 procents ökning i hela landet. Stockholmsbutikerna följer samma trend.*
Röda Korset. Statistisk har ännu inte kommit in från länets alla butiker. I den centralt driva butiken på Hornsgatan i Stockholm ökade omsättningen med ca 20 procent 2019.
Myrorna 6–7 procents ökning av all second hand-försäljning i landet ( t om november).
Beyond Retro. Ca 15 procents ökning.*
Blocket. 6 procents ökning i Stockholms län 1 jan–31 okt (jämfört med samma period 2018).
*1 jan–31 okt 2019 (jämfört med samma period 2018).