​Ann-Helén Laestadius berättar historien om Agnes

Hon känner sig hemma i Solna men hon kommer alltid att vara Kirunabo. Ann-Helén Laestadius är same och i sina böcker om Agnes berättar hon hur svårt det är att hitta rätt när man har fötterna i två kulturer.  – Det är en känsla som jag tror att många barn och ungdomar kan känna igen sig i, säger hon.

  • Publicerad 01:15, 1 apr 2016

Agnes går
i mycket
igenom samma
saker som jag gick
igenom
under min uppväxt.

I köket i Solna sitter Ann-Helén Laestadius och redigerar sin nya bok. Hon har snart deadline så nu är det bråda dagar. I hemmet gör Ann-Heléns påbrå sig påmint. Det traditionella samedräkterna går igen på både kudden i soffan och dockan på pallen. Det märks att hon är stolt över vem hon är. Men det har tagit tid att komma dit hon är idag.

Ann-Helén föddes 1971 i Kiruna. Båda hennes föräldrar har rötter i Soppero. Hennes mamma är same och uppvuxen i renskötarfamilj.

– Det var svårt för mamma att växa upp. Hennes generation skulle försvenskas i nomadskolan och de fick inte längre prata samiska, säger Ann-Helén.

Hon berättar att många samer lärde sig att skämmas för sitt ursprung och förde därför inte vidare samiskan till sina barn. Ann-Helén fick inte lära sig samiska.

– Jag skulle säga att vi är den förlorade generationen, 70- och 80-talet var väldigt jobbigt i Kiruna. Folk målade till exempel över samiska skyltar. Samerna var utsatta, säger hon.

Det skulle krävas en flytt från Kiruna för att inse att hon faktiskt kan vara stolt över sitt ursprung. Utanför lilla Kiruna skulle det visa sig att folk var intresserade av den hon var.

– Folk började fråga om hur det var att vara same och de tyckte faktiskt att det var häftigt att jag var det. Jag skulle säga att det blev lite vändpunkten för mig.

Ann-Helén är både journalist och författare. Viljan att berätta en historia alltid har funnits där. När hon snubblade över en författartävling på internet skrev hon ihop sin första bok på mindre än två veckor. Boken skickades in och väntan blev sedan olidlig.

– Det var en överraskning att jag vann men samtidigt väldigt, väldigt roligt. Det är ju så svårt idag att få en bok publicerad och nu skulle jag få det.

Det var då som 13-åriga Agnes föddes. Den första boken ”Sms från Soppero” handlar om Agnes som är same och bor i Solna. Hon går på Skytteholmskolan och spelar fotboll i AIK. Boken berör tre generationer samer och diskuterar bland annat hur man ser på andra människor.

– Jag kände att jag behövde berätta den historien. Agnes går i mycket igenom exakt samma saker som jag gick igenom under min uppväxt, säger Ann-Helén.

Efter den första boken har det hunnit bli ett helt gäng böcker om Agnes och renskötarkillen Henrik. Nu har dock en ny tjej fått se dagens ljus. Maja heter hon. Boken ”Tio över ett” kommer ut i maj och handlar om Majas rädsla för att hennes värld ska rasa samman när Kiruna ska flyttas. Ann-Heléns kvarter hemma i Kiruna började rivas i somras.

– Det är många känslor i Kiruna just nu. Det är mycket där uppe som är ovisst.

Ann-Heléns böcker har bland annat blivit teater. Nu är det förhoppningsvis även dags för biofilm. Det har tagit sin lilla tid men nu har det äntligen börjat röra på sig.

– Jag hoppas det. Det vore så roligt om de två första böckerna blir film som planerat.

MER Snabbkurs i samiska:

Hej – Bures!
(uttalas Bores)

Jag heter ...
– Mu namma lea ...
(Mo namma le…)

Jag älskar dig –
Mon ráhkistan du
(Mån rakistan do)

Visa merVisa mindre

Mer Ann-Helén Laestadius:

Ålder: 44

Längd: 152

Gör: Författare, journalist och föreläsare

Aktuell: Med boken

”Tio över ett”

Visa merVisa mindre