Slutar. Efter valet nästa år hoppar Ann-Christine Furustrand av och ska ägna sig åt sitt måleri i stället. Foto: Österåkers kommun/Ann-Christine Furustrand

Ann-Christine Furustrand (S) lägger av

Efter 34 år lämnar oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) Österåkerspolitiken. ”Jag tycker att jag har gjort mitt. Det känns färdigt. Jag ska syssla med målning i stället”, säger hon.

  • Publicerad 11:39, 10 feb 2021

Jag blir ju folkpensionär. Då passar det bra att sluta.

Det blir ingen mer mandatperiod för Ann-Christine Furustrand, socialdemokratiskt kommunalråd i opposition. Nästa år fyller hon 65 och det är också valår. En lämplig tid att lämna politiken tycker hon.

– Jag blir ju folkpensionär. Då passar det bra att sluta. Jag ska syssla med målning i stället. Jag är hobbykonstnär, berättar hon.

Lejon. En av tavlorna som Ann-Christine målat. Foto: Ann-Christine Furustrand

Hur ska du kunna hålla dig hålla från politiken?

– Det är en bra fråga, för jag är väldigt besjälad av det. Jag kommer att vara en aktiv och intresserad (parti)medlem, men jag måste hålla det på en normal nivå.

Hur känns det att du aldrig lyckades bli kommunalråd?

– Det är synd för jag brukar säga att det går att styra Österåker på mer än ett sätt. Jag hade gärna velat få visa det.

Tavla. Ann-Christines senaste målning – en vy från Brevik. Foto: Ann-Christine Furustrand

Vad har varit roligast?

– Mötet med människor. Definitivt. Jag har varit mycket ute i verksamheterna och då ser man verkligen vad som behöver göras.

Tufft har det däremot varit att avslöja de skandaler som kantat Österåkerspolitiken de senaste tio åren – från avtackningen av Ingela Gardner (M) till nu senast: Arvodena till alliansens beredningsmöten.

– Det är inget de tackat mig för.

Fast än värre är de hot som politiker råkat ut för, både allians- och oppositionspolitiker:

– Det värsta hotet var för några sedan när någon tuttade på flyktingboendet vid Willys. När folk talar om att de ska ta livet av mig eller att jag eller mina barn ska våldtas, då är det svårt att ta in.

Ann-Christine Furustrand kommer lämna samtliga politiska uppdrag efter valet 2022. Vem som kommer efterträda henne som S-förstanamn kommer hon inte lägga sig i, säger hon.

Ann-Christine Furustrand

Född 1957 i Jönköping.

Flyttade till Österåker 1964 och började i ettan i Hackstaskolan.

Familj: make, två barn och fyra barnbarn.

Valdes in i Österåkers fullmäktige för socialdemokraterna 1991, men började med uppdrag i byggnadsnämnden några år tidigare.

Mest stolt över: Varit pådrivande så barnomsorgen byggts ut och fick med Michaela Fletcher (M) på att rusta upp gångstråket runt Åkers kanal.

Bäst med Michaela Fletcher? ”När det gällt något som hänt i kommunen, som under coronakrisen och det bara varit hon och jag, då har vi kunnat fokusera på uppgiften ocht lösa den, då är det prestigeslöst".

Visa merVisa mindre

Måleri. När Ann-Christine Furustrand var 15 fick hon oljefärger och ett staffli av sin pappa och har målat till och från sedan dess. Foto: Reynoldh Furustrand