Rågsveds grundskola, Sturebyskolan, Snösätraskolan och Bäckahagens skola. Foto: Åsa Sommarström

Anmälningarna har ökat med 40 procent

Anmälningarna till Skolinspektionen i Enskede-Årsta-Vantör har ökat med 40 procent under de senaste tre åren. – Varje anmälan är en för mycket egentligen, säger Sabine Albertsson, rektor för Bäckahagens skola.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Både anmälningar och kritik mot skolorna har ökat i Enskede-Årsta-Vantör de senaste åren. 2015 hamnade 36 ärenden hos Skolinspektionen,  2017 var det 61 – en ökning med 41 procent. Förra året ledde 16 fall till kritik. Det är ungefär var fjärde ärende.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar har ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Bäckahagens skola är en av de skolor som anmälts flera gånger under de senaste tre åren. Skolan har fått fem förelägganden under de senaste tre åren, vilket är flest i stadsdelen.

Ofta handlar ärendena om särskilt stöd eller kränkande behandling. Sabine Albertsson, rektor för Bäckahagens skola, tycker att det är bra att föräldrarna anmäler om de är oroliga.

”Hjälper oss att bli bättre”

– Ofta har skolan och föräldrarna olika tolkningar av skollagen när det gäller exempelvis särskilt stöd. Om vi inte är överens kan jag säga till föräldrarna att de kan anmäla, då är det bättre att Skolinspektionen prövar frågan så att vi får svart på vitt vad som gäller. De hjälper os att bli bättre, vi vill ha en så bra skola som möjligt i vårt område, säger Sabine Albertsson, rektor för Bäckahagens skola.

En annan skola som fått många anmälningar det senaste året är Rågsveds grundskola. Rektorn för skolan tycker att det borde finnas ett filter innan det görs en anmälan.

Jag tycker att man borde prata med skolan om saken innan man gör en anmälan.

Marko Anderot, rektor Rågsveds grundskola.

– Vårdnadshavaren kan gå raka vägen till Skolinspektionen och det finns ingen kontroll av vad som är sant. Sedan är det ganska komplicerat för oss att utreda vad som hände många månader tillbaka i tiden. Jag tycker att man borde prata med skolan om saken innan man gör en anmälan, säger Marko Anderot, rektor för Rågsveds grundskola.

Fakta

Så många ärenden hamnar hos Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 61 Beslut: 56 Antal förelägganden/kritik: 16

2016

Antal ärenden: 46 Beslutad: 46 Antal förelägganden/kritik: 11

2015

Antal ärenden: 36 Beslutad: 36 Antal förelägganden/kritik: 6

Antal ärenden hos Skolinspektionen 2017:

Rågsveds grundskola: 10 Förelägganden/kritik: 4

Sturebyskolan: 8 Förelägganden/kritik 3

Snösätraskolan: 7 Förelägganden/kritik: 2

Bäckahagens skola: 7 Förelägganden/kritik: 1

Enskede skola 5 anmälningar 1 kritik/förelägganden

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre