Filmhistoria. Arkivbild från 2018, tagen i samband med att den senaste i raden av restaurangägare tog över Backstugan. Foto: Åsa Sommarström

Anmäler vanskötsel av Backstugan

Stiftelsen Filmstaden kultur anmäler ägaren av Backstugan för vanskötsel. Nu vill de att staden ingriper.

  • Publicerad 05:15, 18 jul 2022

Huset underhålls inte som det ska. Dessutom är trädgården väldigt ovårdad

Mitt i har i flera artiklar skrivit om den gamla restaurangens öde. Backstugan har stått tom på sin kulle i Filmstaden i två år.

Nu larmar Stiftelsen Filmstaden kultur, som verkar i området, om att den håller på att förfalla. De har beslutat att göra en anmälan till miljö- och byggnadsförvaltningen.

– Huset underhålls inte som det ska. Dessutom är trädgården väldigt ovårdad, säger ordföranden Anders Ekegren (L).

Enligt honom har det blivit ett tillhåll för ljusskygg verksamhet som droghandel, obehöriga har också vistas i byggnaden.

https://www.mitti.se/nyheter/backstugan-star-ode-pa-obestamd-tid/repvcE!zs4qL7NFkHl9Nk6FLY0sYQ/

– Det är allvarligt, det finns ju en risk att någon eldar eller röker där inne. Det är ju så när hus inte sköts, det kan dra till sig folk.

När Mitt i hade kontakt med Anette Parts, vd för Råsunda Hills som äger Backstugan, i våras gav hon liknande uppgifter: "Uteliggare brukar komma in där jämt, lås är inget hinder".

"Viktig pusselbit"

Stiftelsens hållning är att Backstugan åter ska bli krog.

– Något annat vore ett helgerån. Förutom den korta tid då den var skola, och en kort period på 80-talet då den stod tom, har Backstugan en obruten historia av restaurangverksamhet sedan 1920. Det är synd att inte ägaren inte förstår vilken viktig pusselbit det är i Filmstaden.

Vad är målet med anmälan till förvaltningen?

– De är de enda som möjligtvis kan ingripa och göra förelägganden om att hålla tomten i vårdat skick och att genomföra reparationer av fastigheten.

Mitt i Solna har sökt Backstugans ägare för en kommentar om anmälan.