Anmälde under #metoo – fick förövaren dömd

En kvinna som idag är vuxen blev sexuellt utnyttjad som minderårig. Under höstens #metoo valde hon att anmäla sin förövare. Nu döms han till tre års fängelse för våldtäkt mot barn.

  • Publicerad 16:38, 20 jul 2018

En kvinna som idag är i tjugoårsåldern blev som trettonåring sexuellt utnyttjad av en betydligt äldre man. Kvinnan, som då bodde i Täby, mådde väldigt dåligt och uppger i domen från Södertörns tingsrätt att hon levde ett destruktivt liv och hade ett självskadebeteende. Hemmet präglades av våld och hon vistades mycket på olika nätforum. Där blev hon kontaktad av flera äldre män.

Tre av dessa män träffade hon, varav en var den idag 33-årige mannen. Han var vid tillfället 27 år och bodde i Stockholm.

Fick cigaretter och vin

Vid det första mötet i den dömda mannens lägenhet drack hon flera glas vin för att kunna ha sex med honom. Hon hade innan mötet sagt att hon ville ha pengar. Enligt domen ska hon ha fått med sig en limpa cigaretter och två flaskor rödvin.

När problemen hemma blev för stora rymde hon och hon bodde i perioder i 33-åringens lägenhet. De hade sex vid flera tillfällen.

Hon ska vid minst ett tillfälle sagt att hon varit tretton, vilket Södertörns tingsrätt i sin samlade bedömning av kvinnans berättelse ser som mycket trovärdigt.

Haft dubbla känslor för 33-åringen

Kvinnan uppger att hon hade en tudelade känslor för mannen. Å ena sidan var han snäll och hon var tacksam över att hon fick bo hos honom. Å andra sidan tyckte hon att mannen var äcklig och var arg på honom eftersom han hade sex med henne.

Hon säger att hon mått dåligt efter händelserna men att hon idag lever ett ordnat liv. När #metoo briserade under hösten började hon tänka på vad hon varit med om och hon polisanmälde mannen. Han döms till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Han ska också betala 180 000 kronor i skadestånd.

Därför fälldes mannen

Den fällande domen vilar på nätkonversationer kvinnan och mannen haft, men också i väldigt stora delar på kvinnans egen berättelse. Den har varit lång, detaljrik och nyanserad. Rätten skriver att hon hållit isär det hon kommit ihåg och det hon inte kommit ihåg.

Mannen nekar gärningen.