Kvinnorna flyttade sina hästar mellan olika stall så att länsstyrelsen hade svårt att inspektera dem. Den på bilden är inte deras. Foto: Mostphotos

Anmälda under tio år – nu förbjuds de att ta hand om hästar

I tio år haglade anmälningarna in om att två kvinnor från Vallentuna misskötte sina hästar. Länsstyrelsen höll med, men själva ansåg de inte att det fanns några problem. Nu förbjuds de att ha hand om hästar.

  • Publicerad 12:38, 27 feb 2020

Anmälningarna började komma in till länsstyrelsen för tio år sedan. De två Vallentunakvinnorna hade en häst som reds trots att den var halt. Den flyttades runt till olika stall eftersom de ständigt råkade i luven med andra hästägare. Osämjan berodde bland annat på att hästen inte fick tillräckligt med foder eller fick hältan undersökt.

Under några år flyttade kvinnorna till södra Sverige och sedan tillbaka till stockholmstrakten. Men anmälningarna om vanskötsel fortsatte komma, nu om andra hästar. En av dem var svullen och lindad om benen men reds ändå hårt med piska och sporrar. Länsstyrelsen kunde aldrig inspektera den eftersom även den flyttades mellan olika stall och ägarna vägrade upplysa om var hästen stod.

Hemlig stallplats

2018 hotades de med böter om de inte berättade var den fanns. Samma år kom fler anmälningar om ännu en häst. Stallets styrelse hade kallat in en veterinär för att undersöka den, vilket ägarna vägrade gå med på. Länsstyrelsens veterinär misstänkte vid ett senare besök att djuret hade senskador. Kvinnorna hävdade dock att hästen var fullt frisk, vilket fick länsstyrelsen att dra slutsatsen att de var okunniga eftersom de inte märkt att den hade ont i benen. De fick ett föreläggande om att hästen måste undersökas av veterinär och att den inte fick ridas innan den friskförklarats.

En veterinär konstaterade då hälta och inflammation i ett ben. Ordinationen blev vila och medicin tills hästen var frisk. Då lät kvinnorna en annan veterinär undersöka hästen. Denne hittade både nya och läkta skador men ansåg att den kunde ridas ändå. Ägarna informerade bara länsstyrelsen om den senare veterinären och när myndigheten fick reda på det blev beslutet att hästen omedelbart skulle omhändertas. Eftersom undanhållit sina djur från kontroller skulle hästen tas om hand omedelbart av polisen. Några veckor senare beslöt myndigheten att den skulle säljas.

Trång bur

Det dröjde bara några månader innan det kom in nya djurskyddsanmälningar om att de nu hade en ponny som reds så hårt att den blödde ur munnen. Länsstyrelsen inspekterade och meddelade henne att munskadorna måste undersökas. Kvinnorna hävdade dock att hästen inte var deras.

I somras gjorde länsstyrelsen besök på deras gård Vallentuna, denna gång gällde det ett marsvin och en kanin. Djurens bur var för trång, klorna var långa och grovfodret räckte inte. Kvinnorna uppmanades att åtgärda det och återigen att berätta i vilket stall ponnyn fanns.

Men något svar kom aldrig och nu förbjuds de alltså att ha hand om hovbärande djur eftersom de vanskött hästen som såldes och hunnit få hela fyra förelägganden enligt djurskyddslagen genom åren. Länsstyrelsen bedömer att de ”saknar förmåga att ha hand om djur” och att det inte är troligt att de bättrar sig.