– Jag har bott här i Rotebro i elva år och det är klart att det händer saker när man bor i en storstadsregion, men nu är det grova brott som kommer så nära. Den undre världen gör upp med varandra. Många är oroliga och rädda nu, och jag förstår dem, säger Anki Elken.

Det har bara gått några dagar sedan den uppmärksammade händelsen då en handgranat kastades in och detonerade hos en barnfamilj i Rotebro. Den ska ha kastats in i ”fel lägenhet”.

I natt var det alltså dags för ett nytt grovt våldsdåd, med skarp beskjutning mot en fastighet i centrala Rotebro.

– Hur pratar vi med barnen på Gröndalsskolan, de som går vägg i vägg med det här området som spärras av igen nu? frågar sig Anki Elken.

"Dags att pröva här"

I morse höll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en presskonferens och presenterade nya åtgärder mot den grova brottsligheten. Då pratade han bland annat om att sprida strategin bakom projektet ”Sluta skjut” som ska ha haft god effekt i Malmö.

– Som tur är jobbar Sollentuna redan tydligt med avhopparverksamhet, men nu måste vi göra mer. Det är dags att agera, man kan inte bara skylla på regeringen. Jag hänger inte upp mig på en viss metod men ”Sluta skjut” har visat sig fungera i Malmö så jag tycker det är dags att vi prövar den här, säger Anki Elken.

I juli i år gick polisen ut med att satsningen ska testas i Stockholm, var är ännu oklart.

https://www.mitti.se/nyheter/malmometod-mot-skjutningar-ska-testas-i-stockholm/repugm!Ta3m5UXyxQ@gm3RFDHgasw/

Problemet är inte isolerat till Sollentuna och Anki Elken vill gärna att man får med sig flera kommuner direkt.

– Man måste göra gemensam sak. Jag ser gärna att Henrik Thunes tar ledartröjan och blir general för det här. Han kan bjuda in våra grannkommuner och ta initiativ till att flera ansluter sig till ”Sluta skjut”, säger hon.

Redan samarbete med polisen

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna och även han Rotebrobo, anser att Sollentuna redan har ett aktivt samarbete med polisen, bland annat med målet att kommunen år 2030 inte ska ha några särskilt utsatta områden enligt polisens klassificering.

– Det finns olika idéer om hur man jobbar med otrygghet och brottslighet. Det finns de som menar att ”Sluta skjut” fungerar men det finns också omfattande kritik mot programmet. Vi som kommun gör mycket men regering och stat måste tillsätta mer resurser till polisen, säger han.

Problematiken med grov brottslighet är nationell, menar Henrik Thunes.

– Det är var och varannan dag man nu vaknar upp till att det har skjutits eller sprängts i Sverige. Nu råkar det vara två tillfällen i Rotebro. Det är klart att det bidrar till otrygghet.