Massor av stockholmare ringer vårdguiden varje dag, men informationen på minoritetsspråk är ofta otillräcklig. Foto: Mitt i

Anki Elken föreslår corona-info som kan nå alla i Sollentuna

Flera av de stockholmare som hittills har dött i corona bor i Järva och har somalisk bakgrund. En orsak tros vara att många av dem har svårt att ta till sig information på svenska. Sollentunapartiets Anki Elken vill nu att Sollentuna går ut i en bred infokampanj som når alla kommuninvånare.

  • Publicerad 18:15, 26 mar 2020

Järva har drabbats hårdare än andra områden av coronaviruset. 130 av hittills 1 000 coronafall i Stockholm kommer därifrån.

Dessutom har hela fem av de som hittills har dött av coronaviruset varit svensksomalier hemmahörande i Järva, enligt svensksomaliska läkarföreningen.

Levde på som vanligt

I debatten menar vissa att många i den gruppen har svårt att ta till sig information på svenska och att de är trångbodda.

Läkaren Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, har uttalat sig om att det inte fanns så mycket information på somaliska när viruset spreds i Sverige. Han menar att många i ovisshet levde på som vanligt.

Hur veta att infon når alla?

Svårigheter att nå ut till alla invånare på grund av språkbarriär kan finnas även i Sollentuna.

Efter gårdagens veckovisa möte där alla partier informeras om kommunstyrelsens arbetsutskotts och kommunledningens arbete med coronakrisen har Sollentunapartiets gruppledare Anki Elken därför ställt flera frågor till kommundirektören Per Törnvall.

Hon undrar om Sollentuna kommun når upp till Länsstyrelsen krav på krisplanering och krishantering i relation till minoritetsspråk, och hur Sollentuna säkerställer att informationen går ut till alla.

Föreslår bred infokampanj

Hon ställer också frågan hur kommunen kommunicerar med invånarna för att nå ut med flerspråkig information på bred front, och vilka i kommunen som ”för en dialog med föreningslivet, kyrkor, moskéer och idrottsföreningar som säkerligen redan bidrar med värdefull informationsspridning”.

Anki Elken föreslår att Sollentuna gör det som Stockholms stad redan har gjort – går ut i en bred informationskampanj för att kunna nå alla kommuninvånare.

Mitt i-artikel på arabiska

För att så många som möjligt ska ha tillgång till korrekt information om coronaviruset har Lokaltidningen MItt i publicerat en artikel med den viktigaste faktan.

Artikeln är ett samarbete med Alkompis.

معلومات وإرشادات لمساعدتك عندما تمرض

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hunden Molars Ozzy stoppade inbrottstjuv

Nyheter "Bra samarbete" tycker polisen Natten till i dag grep polisen en inbrottstjuv i närheten av skolan Vittra Sollentuna och Pingstkyrkan i Skälby.tisdag 24/11 14:23

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Grå grusplan blir aktivitetsbana med konstgräs

Nyheter Blir ett lyft för eleverna på Rösjöskolan Eleverna på Rösjöskolan får en efterlängtad julklapp i år. Den gamla grusplanen intill skolan ska få helt nytt konstgräs – och det beräknas vara klart redan till jul.tisdag 24/11 5:40