Att kliva in i Ankans tårtverkstad är lite som att kliva in i en tårta. Väggarna är bubbelgumsrosa och övrig inredning går i vitt. Tårtdekorationer står på rad, verktyg och tillbehör hänger på väggen.

I lokalerna på Kanalvägen i Bredden har Annika "Ankan" Everfjärd huserat sedan i december. Men tårtbakandet började redan 2010, med en Hello Kitty-tårta till dotterns treårsdag.

– Då bakade jag min första tematårta. Det var väldigt roligt och jag började baka andra dekorerade tårtor till vänner och bekanta. Ryktet spred sig och då tänkte jag, aha, här finns en affärsidé!

Tårtmakeriet började i liten skala i ett ombyggt förråd hemma i radhuset. När lokalen blev godkänd för livsmedelshantering startade hon firma, sa så småningom upp sig från sitt jobb och snart var det tårtor på heltid. Baka, fota, leverera, sköta bokföring och pappersarbete. Tur att hon gillar alla delar.

– Det var en dröm att få jobba med detta. Jag är så glad att jag vågades satsa!

Många bröllopstårtor

Och nu är det full fart i tårtfabriken. Bröllopen är tillbaka efter pandemin och fram till midsommar har Annika Everfjärd 23 bokningar – de flesta bröllopstårtor.

Och den senaste trenden är "naked cake", som inte är intäkt i marsipan eller sockerpasta utan i stället spacklad med marängsmörkräm och dekorerad med äkta blommor.

– Och det klassiska brudparet längst upp är på väg bort. Nu är det mer skyltar och blommor som gäller.

Att baka en bröllopstårta i flera våningar görs inte i en handvändning. Fem timmar för en tårta som ska räcka till 40 personer får man räkna med. Först ska tårtbottnarna bakas, sedan görs dekoren i förväg så att den hinner stelna. Därefter görs tårtfyllningen, fruktmousse, och sedan är det spackling med marängsmörkräm eller inklädning i sockerpasta.

– Det svåraste är att få tårtan rak. Man får staga upp den med stöttepinnar.

Och några genvägar tar hon inte – smakerna görs från grunden. Hon kokar hallon och jordgubbar, använder riktig vispgrädde och socker.

– Smaken och utseendet är lika viktiga, ingen vill äta en tårta som bara är snygg, säger Annika och skrattar.

Hallon och cheese cake

När Mitt i kommer på besök har ett blivande brudpar just provsmakat olika moussefyllningar. Blåbär och passion har ratats för hallon och cheese cake.

– Nästan alla par väljer den fyllningen, fast det finns över tio att välja på.

Inspiration till tårtorna hämtar hon på Youtube, men har även gått kurser i både Danmark och Sverige.

– Men det krävs både tålamod och kreativitet för att bli duktig.

När sommarmånaderna går över i höst finns det planer på att dra i gång kurser i tårtmakeri.

– Det ska bli väldigt kul, nu kan jag ha kurserna i nya lokalen.

Men frågan måste ställas: Finns det någon tårta du inte kan göra?

– Ja, det skulle vara en flygande tårta, kanske. Men vem vet?