Foto: Claudio Britos

Anicia bryter tabun kring våldtäkt

Psykiska ohälsa är inget man pratar om. Så efter våldtäkten höll hon det inom sig. Förträngde. Tills orden till slut flöt ut genom pennan. I sin debutbok ”Skammen är inte din” berättar Anicia Sundström Eriksson om övergreppet som var nära att knäcka henne.

  • Publicerad 13:54, 29 jun 2018

Ett enda ord. Ett enda litet ord. Åtta bokstäver. Ett ord, som håller makten att rubba hela min balans. Ett ord som räcker för att knuffa mig över kanten.

Hon kliar katten Adidaz bakom örat, tar en klunk kaffe och utstrålar ett oändligt lugn. Det är svårt att tänka sig att Anicia Sundström Eriksson har varit helt trasig på insidan de senaste åren. Hon sitter i barndomslägenheten i Masmo och tittar ut över Solhagaparken.

– Allt jag kände var kaos. Jag var ständigt på helspänn och hade svårt att göra de enklaste saker, ens titta på tv eller läsa tidningen. Hela tiden osäker och rädd, berättar hon.

Ångestattack

Som femåring fick Anicia sin första ångestattack. Hennes föräldrars separation satte sina spår och sedan dess har hon burit sitt mående som en tyngd. Ångest, låg självkänsla och slutligen självmordstankar.

Sedan hände det som var nära att knäcka henne. I sin debutbok Skammen är inte din skriver hon:

”Ett enda ord. Ett enda litet ord. Åtta bokstäver. Ett ord, som håller makten att rubba hela min balans. Ett ord som räcker för att knuffa mig över kanten. Det räcker för att trigga igång allt som jag gömt undan. Det räcker för att ta andan ur mig, ta syret ur mig. Ett ord. Jag kan inte ta det i min mun, jag kan inte yttra det, det är en bomb i min mun. Jag kan inte höra det, allt stannar, jag får inte luft. Ett ord räcker för att sprida äckel i hela min kropp, det räcker för att tända självhatet, tända avskyn för den kropp som blev utsatt.

Ett ord. Våldtäkt. Och det sticker i mina ögon och nu tappar jag andan igen.”

Foto: Claudio Britos

Jag hoppas att metoo får en långvarig effekt. Att offer tas på allvar, att man inte ifrågasätter klädsel eller att man har druckit.

Hennes liv hängde redan i en skör tråd när en man på en efterfest tog sig rätten över hennes kropp.

#metoo – efterlängtad våg

Fyra år, en ptsd-diagnos (posttrauamtiskt stressymtom, reds anm) och en polisanmälan senare har hon tagit tillbaka makten över det som hände. Först förträngde hon, sedan förnekade hon. Först två och ett halvt år senare kunde hon börja formulera ordet våldtäkt.

Under hela denna period har Anicia skrivit och hennes utveckling syns i de daterade dikterna i boken. Först skrev hon för att hantera känslorna, sedan skrev hon med ett mål. Att bryta tabun och hjälpa folk igenom liknande upplevelser.

– Metoo hjälpte. Jag kände mig ännu mer manad att berätta min historia. Plötsligt klev flera vänner fram och berättade om sådant jag inte haft en aning om. Det har gjort att jag inte längre känner mig lika ensam, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att metoo får en långvarig effekt. Att offer tas på allvar, att man inte ifrågasätter klädsel eller att man har druckit.

När Anicia väl vågade tala om det som hänt blev hon förvånad över den respons hon fick från familj och vänner. Men polisens bemötande gjorde henne besviken.

– I förhören med mig kände jag mig ständigt ifrågasatt. De frågade mig om jag hade flirtat med honom innan. Helt ologiskt. Det ska ju inte spela någon roll.

Anicia Sundström Eriksson

22-åriga Anicia Sundström Eriksson är född och uppvuxen i Masmo. Skammen är inte din är hennes första bok och den ges ut på Ebes förlag. Den är blandning av poesi och prosa.

Till vardagas jobbar hon sompersonlig assistent och på fritidenägnar hon sig åt konst, foto och skrivande.

4 maj 2017 – 19.05

Och jag var äcklig
Och jag var skam
Och jag var skuld
Och jag var ansvar
Och jag var hjälplös
Och jag var dum
Och jag var fel

Men det var ju du
För jag var utsatt
Jag var trasig och
Jag var uppgiven
Jag var förtvivlad och jag var full och jag var onåbar och jag var sårbar
Det var du
som tog trots att jag
inte hade kvar att ge
Det var du
Som inte bad om lov
Det var du
bara du som valde
Att ta mig ifrån mig

Inte jag. Du.

Visa merVisa mindre