Marianne Björkman Carlsson är kritisk mot kyrkans lista med förslag på stenfirmor att anlita. Den innehöll företag som gått i konkurs. Foto: Anna Wilson

Anhörig-kritik när osäkra gravar måste fixas: ”Lurendrejeri”

En mängd gravstenar på Lidingö kyrkogård klarar inte säkerhetskraven. Nu är det upp till gravrättsinnehavarna att åtgärda sina stenar. Men det finns kritik mot hur kyrkan hanterat situationen. – Det känns litet som lurendrejeri, säger Marianne Björkman Carlsson.

  • Publicerad 05:00, 22 jun 2020

För 50 år sedan begravde Marianne Björkman Carlsson sin make Lars Bertil på Lidingö kyrkogård. Sedan dess har hon haft en gravsten att besöka. Mot en årlig summa sköter också kyrkogårdsförvaltningen plantering av blommor på gravvården. Ett arrangemang som hon varit nöjd med.

Men i mitten av juni dök ett brev från kyrkgårdsförvaltningen upp som berättade att graven inte klarar uppställda säkerhetskrav. Nu är det upp till Marianne och ett hundratal gravrättsinnehavare på Lidingö kyrkogård som fått samma brev att åtgärda bristerna.

2 000 gravar har kontrollerats

Görs inte det tas stenen bort och omvandlas till en liggande gravvård. Det går också att återlämna gravplatsen och avveckla graven helt.

– Det är klart stenen ska åtgärdas. Men jag är väldigt upprörd över hur det här har gått till, säger hon.

Kyrkogårdsförvaltningen på Lidingö är mitt i ett omfattande arbete när alla gravstenar på kyrkogården kontrolleras. Under fem år ska en femtedel av gravstenarna kontrolleras varje år. Förra året kontrollerades 1000 gravstenar. 200 av dem fick inte godkänt.

200 gravstenar på Lidingö kyrkogård kan välta – en säkerhetsrisk

Nu, andra året, har ytterligare 1 000 gravstenar kontrollerats. En hög andel har visat sig inte hålla måttet.

Firman som provtrycker kan få jobbet att fixa stenen

Enligt branschorganisationen CGK, Centrala gravvårdskommittén måste en gravsten klara ett tryck både framifrån och bakifrån på 35 kilo. Stenen ska också vara förankrad enligt framarbetade säkerhetskrav.

Visst ska gravstenen stå säkert, det håller Marianne Björkman Carlsson med om. Men kyrkogårdsförvaltningens sätt att genomföra kraven på har hon, och flera gravrättsinnehavare som Mitt i Lidingö varit i kontakt med reagerat starkt emot.

– Det känns litet som de är i lurendrejeribranschen, säger hon.

I samband med att gravrättsinnehavarna fått information att de måste åtgärda sina stenar har de också fått en lista av kyrkogårdsförvaltningen med 15 olika stenfirmor som kan göra det aktuella arbetet.

Gravstenarna som fått underkänt har markerats med träpinnar. Har det inte åtgärdats innan oktober läggs de ner och tas så småningom bort. Gravplatsen får man dock behålla.

Listan är tänkt som en hjälp åt gravrättsinnehavarna. Men den är problematisk på flera sätt tycker gravrättsinnehavarna som Mitt i Lidingö varit i kontakt med. Den första firman på listan är också samma firma som utfört samtliga provtryckningar.

– Det jag tycker är märkligt är att företaget som dragit i gravstenarna även är det företag som står överst på den lista med stenfirmor som kyrkogårdsförvaltningen skickat. Det känns inte sunt, säger Majvor Brehammar gravrättsinnehavare som också fått brevet. 

Firman gynnas alltså av att många gravar inte klarar kraven genom fler potentiella jobb.

4 000 kronors skillnad – för samma jobb

Men problemen slutar inte där.

Vid en priskontroll visar det sig att det skiljer flera tusenlappar i pris som de olika firmorna tar för samma jobb. Marianne Björkman Carlsson har fått prisuppgifter som varierar från 1 500 kronor till 5 600. Två av firmorna på listan har dessutom gått i konkurs.

– Det är förskräckligt, säger hon och fortsätter.

– Många som har en gravsten är gamla, jag är själv 78 år. De är kanske inte kritiska, säger hon.

Listan har efterfrågats

Kyrkoherden i Lidingö församling, Magnus Östling håller med om att listan är är knepig att förhålla sig till.

– Ja, det är den.

Men varför har ni gjort den?

– Man kan ställa sig frågan om man ska ha en lista, det är ett övervägande man får göra. Det är väldigt många som vänder sig till oss och vill veta var de ska vända sig, de vill att vi ska rekommendera firmor. Det kan vi inte göra. Så vi har tagit fram den här listan över firmor som finns. Många har varit hjälpta av den.

Tyckte ni inte det var konstigt att sätta samma firma som provtrycker stenarna högst upp på listan?

– Jo, men egentligen ska man inte listan som rangordnad. Det är inte så det är tänkt och den baktanken fanns inte.

”Måste vara neutrala”

Kyrkogårdschefen Ulf Broström understryker att listan inte är rangordnad.

– Det kan vi säga med hela hjärtat. Det här är en lista med firmor som vi anlitar frekvent. Kunderna vill att vi rekommenderar någon firma. Vi säger att vi måste vara neutrala. Listan är känslig men det finns två sidor av myntet.

Lidingö församling har inte själv gjort några priskontroller på de olika firmornas arbeten.