Anhölls efter fantombilden – släpptes dagen efter

En man anhölls på torsdagen, misstänkt för en våldtäkt i Täby för två veckor sedan. Men på fredagen släpptes mannen som inte längre är misstänkt.

  • Publicerad 07:38, 10 jul 2020

Tidigare i veckan gick polisen ut med en fantombild på en person som misstänks för en överfallsvåldtäkt i Skavlötens friluftsområde i Täby den 28 juni.

– Spanings- och förundersökningsledaren måste ha på fötterna innan en sådan här bild och den här typen av signalement publiceras. Det har alltså kommit in uppgifter som styrker fantombildens existens och gör dem säkra på att personen ser ut såhär, sa Ola Österling, presstalesperson vid polisen, till Mitt i då.

Efter tips från allmänheten kunde polisen under torsdagen gripa en person i 30-årsåldern. Han anhölls senare under kvällen.

– Vi har fått in en mängd tips från allmänheten och det i kombination med spaningsarbete har lett fram till att en person frihetsberövats skäligen misstänkt skäligen för grov våldtäkt, alltså den lägre misstankegraden. Men själva omständigheterna kring gripandet är inget jag kan gå in på, sa Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen,tidigare till Mitt i.

Den misstänkta gärningsmannen var även misstänkt för ett liknande brott som skedde sommaren 2018.

– Man har säkrat spår i Täbyärendet som kan länkas till ett tidigare ärende i Uppsala, sa Mats Eriksson.

Men på fredagen klockan 11 gick polisen ut med ny information. Mannen har släppts och är inte längre misstänkt för något brott.