En grupp Ängsviksbor vill att Siggestakrossen får starta en timme senare än idag, klockan 07 istället för 06. Helst vill de att krossen stängs helt.

– Vi vill att försiktighetsmått och öppettider blir samma som på Nor. Idag används Siggestakrossen för att kringgå öppettiderna vid Nor, som vi ser det, säger Jonny Lagerin, som bor i Ängsvik.

De krossar som genererar mest trafik genom Ängsvik är Nor, som ligger mittemot motorbanan, och Siggesta, som ligger mellan Ängsvik och Siggesta gård.

Orsakar sömnproblem

Ängsviksbor har klagat till kommunen flera gånger dels på att lastbilarna, enligt de boende, inte håller hastigheten, dels på att de börjar köra för tidigt på morgnarna. Trafiken orsakar buller, damm och sömnproblem, menar de.

Men bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden säger nej till att ändra tiderna, eller stänga Siggestakrossen, med motiveringen att företaget som driver stenkrossen följer alla lagar och regler kring deras verksamhet. Det går heller inte att styrka att de har kört in med tung trafik tidigare än de har lov till, menar nämnden.

Vill ha sänkt hastighet

– Vi är såklart besvikna på kommunen. Tjänsteskrivelsen som används som underlag för det här beslutet stämmer inte. Vi har själva sett tung trafik köra in till Siggestakrossen tidigare än de får, men enligt kommunen rör det sig bara om ett par mindre arbetsfordon som tillhör personalen, säger Ängsviksbon Jonny Lagerin.

Ängsviksborna vill också att kommunen sätter upp ett bullerskydd mellan husen och väg 274, och att man sänker hastigheten.

– Egentligen har vi ingenting emot verksamheten på stenkrossarna om de kunde passera oss utan att vi störs. Men så är det inte idag så vi behöver all hjälp vi kan få med det här, säger Jonny Lagerin.

Kommunen vill fixa bullerskydd

Lars-Erik Alversjö (M), ordförande i byggnämnden, säger att de håller på att titta på olika lösningar för ett bullerskydd i Ängsvik, ihop med markägare och trafikverket. De tittar även på om det går att sänka hastigheten till 30 km/h.

Angående trafiken till Siggestakrossen säger han att nämnden har fått loggar från företaget som de utgått ifrån i sin bedömning. Vid något tillfälle har de godkänt att en lastbil kört in en eller två minuter innan klockan 06, enligt Alversjö.

https://www.mitti.se/nyheter/har-far-300-lastbilar-passera-varje-dygn/repucC!iJVzcUgEx8UaJfsudnSBfA/