Varje måndag kommer ett nytt avsnitt av "Jag är sjuk i huvudet". Foto: Per Marklund

Ångestpodd ska få oss att prata om hur vi (egentligen) mår

Döden, ensamhet och panikångest. Inga ämnen är för tunga för Vasastadsbon Jessica Ekman och hennes kompis Viktor Åkerblom vars podd "Jag är sjuk i huvudet" har gjort succé de senaste veckorna.

  • Publicerad 14:15, 14 apr 2015

Kompisarna Jessica Ekman och Viktor Åkerblom har känt varandra i fyra år. För två veckor sedan nylanserade de podden "Jag är sjuk i huvudet", i syfte att lyfta debatten om psykisk ohälsa.

– Jag tror att människor som mår dåligt mår ännu sämre om de känner att de inte kan berätta om det för någon. Det är vanligt att folk tror att de är ensamma med sin ångest men det är väldigt många som går runt och mår dåligt, säger Jessica, som själv har varit deprimerad och har diagnosen generaliserat ångestsyndrom.

I förra veckans podd berättar Jessica om en panikattack som hon hade för bara ett par veckor sedan.

– Att kunna sätta ord på hur jag mår har räddat mig. Det känns som om 50 procent av ångesten försvinner om man kan prata om den. Och att berätta om en ångestattack är för mig att vara stark snarare än att vara svag, säger Jessica.

Olika uppväxt

Viktor Åkerblom som hon gör podden tillsammans med är skådespelare och uppvuxen med en missbrukande förälder i Söderköping. Han har delvis bott i en fosterfamilj och diagnostiserades för två år sedan med ADHD. Jessica är uppvuxen på Lidingö i en "akademikersläkt".

– Jag har ifrågasatts. Hur kan någon som har vuxit upp i en trygg och kärleksfull familj och som har ett jobb och en fin lägenhet må dåligt? Jag tror att de allra flesta har sina mörka inre, även om de kan se väldigt olika ut, säger Jessica.

I podden berättar hon och Viktor om egna erfarenheter. Men de ger också information om hur hjärnan fungerar och vilka biologiska orsaker som ligger bakom att vi reagerar som vi gör på vissa saker. De ger också tips på olika övningar man kan göra för att må bättre.

– Jag pluggar till psykoterapeut och har rätt mycket kunskap att dela med mig av, säger Jessica.

Rasar in tips

Många lyssnare har hört av sig till Jessica och Viktor. Det rasar in tips på ämnen som folk vill att de ska ta upp.

– Det har hört av sig folk som har mått dåligt i trettio år och ätit antidepressiva i smyg. Nu, efter att ha lyssnat på vår podd, har de vågat berätta för sina respektive partners om sina sjukdomar. Många som hör av sig är i medelåldern och tycker att det är häftigt att vi, som är tjugo år yngre än dem, kan inspirera till samtal, säger Jessica.

Nu hoppas de att podden ska spridas så att fler ungdomar lyssnar på den.

– Det är alltid lättare att förebygga än att behandla. Vi hoppas att fler får hjälp innan det slutar i en ångestattack eller ett självmordsförsök. Det är så viktigt att man förstår att man inte är ensam.

De senaste avsnitten har handlat om döden, ångest och ensamhet. Blir det inte tungt?

– Syftet är just att göra tunga, tabubelagda ämnen lite lättare. Döden till exempel. Det är något som ingen kan skydda sig emot. Ändå pratar vi väldigt lite om den. Har man tur så drabbar den en inte förrän man är 90 år. Men i morgon kan vem som helst ställas inför det faktum att någon nära har dött. Och så har man kanske aldrig tagit ordet "död" i sin mun tidigare. Det är synd, säger Jessica.

"Jag är sjuk i huvudet"

Ett nytt avsnitt kommer varje måndag.

Avsnitten är mellan 30 och 40 minuter.

De finns på Itunes och på poddens hemsida.

Visa merVisa mindre