Sovjets flagga hissades i kommunens flaggstång. Ett attentat, tyckte Erik Andersson (M). Ett skämt, enligt ångerfullt mejl till kommunen. Foto: Läsarbild Mostphotos/Pressbild

Ångerfullt mejl till kommunen: Hissad kommunistflagga var ”skämt”

Sovjetunionens flagga hissades i lönndom och kommunistpingviner klistrades på kommunhuset. Ett politiskt attentat, ansåg kommunalrådet Erik Andersson (M). – Det ska vara menat som ett skämt, uppger kommunens säkerhetschef Gustaf Sundman, som har fått ett ångerfullt mejl.

  • Publicerad 13:13, 18 jun 2019

Det var på måndagsmorgonen som vaktmästaren upptäckte att Sovjetunionens flagga hade hissats i kommunens flaggstång på Esplanaden i Täby. Det kunde Mitt i berättar om i går.

Kommunalråd Erik Andersson, som även hittade klistermärken på den välkända seriefiguren Pingu ihop med röda stjärnan och automatvapen, tog allvarligt på det inträffade.

– Det är allvarligt att de tar i anspråk en offentlig flaggstång. Detta strider mot alla demokratiska principer.

Erik Andersson ansåg att det handlade om ett politiskt attentat och uttalade sig skarpt:

– Bye, bye friheten och valfriheten om ondskans ideologi fick styra i Täby.

Kommunen polisanmälde dådet

Täby kommun valde under måndagen att polisanmäla dådet. Trygghets- och säkerhetschef Gustaf Sundman sa då till Mitt i att kommunen inte hade mottagit några hot eller andra politiska budskap som kunde kopplas till det inträffade.

Anonym avsändare ber om ursäkt för ”skämtet”

Nu visar det sig att händelserna kan ha varit ett misslyckat skämt. En person, som uppger sig vara den som ligger bakom flaggstångsincidenten, kontaktade på måndagskvällen kommunen för att be om ursäkt.

– Vi har fått ett anonymt mejl till kommunens kontaktcenter, där en person tar på sig ansvaret för händelsen och ber om ursäkt. Det ska enligt den anonyme avsändare inte vara menat som ett hot eller ett politiskt ställningstagande utan som ett skämt, uppger Gustaf Sundman till Mitt i.

Här är ångestmejlet efter kuppen: ”Ett aningen för grovt skämt”