Angelo, 84, missar aldrig Midnattsloppet

Han har 49 maror och ett gäng Lidingölopp på sitt löpar-cv, men det är Midnattsloppet som ligger närmast hjärtat för Angelo Redaelli. Den 84-årige Visättrabon har sprungit varje år och gör sitt 37:e lopp den 18 augusti.

  • Publicerad 09:00, 4 aug 2018

– Jag blev så attraherad av det här loppet så jag kunde inte låta bli att vara med varje gång. Det är så festligt med mycket folk utmed banan. Och så gillar jag att springa upp mot Sofia kyrka där lamporna släcks och bara marschaller lyser upp i backen, säger Angelo.

2 852 sprang 1982

Han är inte ensam om att ha fängslats av stämningen i Midnattsloppet. 2 852 sprang på Söders gator i premiärloppet 1982 och sedan ökade antalet relativt stadigt till 2014 då hela 42 000 stod på startlinjen.

Midnattsloppet hade premiär 1982. Max Holmnäs, Enhörna, vann herrklassen och och Carin Andersson, Linden, tog hem damklassen. Vid Zinkenskamm bjöd Rockfolket upp till dans. Foto: Midnattsloppet.

– Då peakade vi precis som de flesta andra motionslopp. Sedan dess har det minskat lite. I fjol hade vi 31 000 anmälda och i år ser det ut att bli 27–28 000, säger Midnattsloppets vd Göran Qvarfordt.

15 kvar som har sprungit alla lopp

15 av dem, inklusive Angelo Redaelli, har sprungit alla lopp och gör sin 37:e start i år. Varje år bjuds den exklusiva skaran in till en träff före loppet, där de bland annat får en speciell t-tröja.

Angelo Redaelli har sprungit alla Midnattslopp i Stockholm, då kan man bära en sådan här t-tröja. Foto: Stefan Källstigen

– De andra brukar titta på mig, de tänker nog att ”är han kvar än den där jäkeln”, säger Angelo och skrattar.

Sprang till starten förr i tiden

Ja, med sina 84 år är han äldst i det 100-procentiga gänget. Angelo var 48 år när första Midnattsloppet arrangerades och hade då precis börjat löpträna efter att ha avslutat en lång fotbollskarriär.

Angelo Redaelli sprang det första Midnattsloppet 1982 ihop med några träningskamrater från Flemingsbergs SK. I dag tränar han tre gånger i veckan på egen hand, i skogen hemma i Visättra.

I många år sprang han uppåt 15 mil i veckan och flera gånger sprang han in till Söder, cirka 15 kilometer, för att ta sig till starten i Midnattsloppet.
– Äh, det var när jag var ung.
Men du sprang väl inte hem i alla fall?
– Nej hem joggade jag, så här, säger Angelo och vickar på ett par fingrar medan han visslar kvickt.
Nu för tiden tränar han tre gånger i veckan, oftast en tur genom skogen från Visättra till Sundby Gård och tillbaka.

Angelo Redaelli springer i skogen i Visättra. ”Jag joggar bara”, säger han själv, men de 84-åriga benen pinnar på rätt bra på skogsstigarna.

– Jag brukar springa, eller egentligen jogga, 7–8 kilometer. Längre än så behöver man inte träna för ett 10-kilometerslopp.

Tre generationer i ”Team Angelo”

Lite av Angelos intresse för löpning har gått i arv till hans två barn och sex barnbarn. I år står de alla åtta på startlinjen i Midnattsloppet på Söder.
– Och några av deras respektive är med också, så totalt är vi tolv medlemmar i ”Team Angelo” säger han med viss stolthet.

Fakta

På 30:e plats som 51-åring

Namn: Angelo Redaelli.
Ålder: 84 år.
Bor: Född i Milano. Flyttade till Sverige 1960, bodde först i Tullinge men bor nu i Visättra sedan många år.
Familj: Två barn och sex barnbarn.
Klubb: Flemingsbergs SK (i dag ihopslagen med Huddinge AIS), men tränar inte med dem längre.
Meriter i urval: Har sprungit Midnattsloppet på 34 minuter, och kom på 30:e plats, som 51-åring. Har sprungit 49 maraton, som bäst på 2.45.32.
Aktuell: Springer Midnattsloppet för 37:e gången den 18 augusti. Har ännu aldrig missat loppet. ”Jag får se hur länge jag håller på, men åtminstone till 40 lopp hoppas jag.”

Visa merVisa mindre

Fakta

Mintgrön orm av löpare i år

Första loppet arrangerades 1982, med start och mål på Mariatorget. 2 852 sprang det då 8 kilometer långa loppet.
Karnevalen i Rio stod som förebild och idén fick några löpare i Hammarby under en träningsrunda.
Två av eldsjälarna från starten 1982 är ännu kvar, Willy Berggren som speaker och Ingvar Åström som starter.
Antalet löpare ökade länge stadigt. Rekordet är 42 000 anmälda 2014. Därefter har det minskat något och i år ser det ut att bli 27–28 000 löpare.
Sedan 2006 får alla deltagare en funktionströja att springa i, varje år med olika färg. Årets färg tillkännagavs den 1 augusti och i år blir det en mintgrön orm av löpare som ringlar iväg utmed Ringvägen.
Årets bana är likadan som i fjol, bortsett från att den i ett parti går aningen närmare Nytorget. 10 kilometer med start på Ringvägen utanför Zinkensdamms IP och målgång på Hornsgatan.
Första start den 18 augusti är klockan 21.20.

2017 var det en orange löpar-orm som ringlade fram utmed Ringvägen. I år blir den mintgrön. Foto: Anders Egle

Visa merVisa mindre