Angelina är ABBA-Frida i ny film

Angelina Håkansson spelar ABBA-medlemmen Anni-Frid Lyngstad i filmen ”Ted – För kärlekens skull” om Ted Gärdestads liv, som har premiär den 3 januari. ”Det är en stor ära”, säger Solnabon.

  • Publicerad 11:42, 8 dec 2017

På caféet Princess i Sundbyberg träffar vi den skådespelande Solnabon Angelina Håkansson. Tidigare i år landade hon rollen som Anni-Frid Lyngstad från ABBA i filmen ”Ted – För kärlekens skull” om Ted Gärdestads liv. En roll som till dags dato blir hennes största.

– Jag provfilmade för rollen och skickade in bilder på mig själv där jag skulle vara så lik Anni-Frid som möjligt när hon var mellan 28 och 32 år, berättar Angelina, medan hon dricker av sitt örtte.

Under flera år jobbade hon som radioprogramledare i London för självbetitlade rockshowen ”Angelina’s Journey”, men sedan hon var liten har skådespelandet varit hennes stora passion. Fyra dagar efter sin audition fick hon ett textmeddelande där det stod att hon hade fått rollen.

– Det är en drömroll för min karriär just nu. Jag svävade bland moln när jag fick det beskedet, säger Angelina med ett leende.

Även om hon har snarlika ansiktsdrag med en ung Anni-Frid så krävdes det en stor peruk för att likheten med ABBA-stjärnan skulle bli total.

– Det kanske blir lite svårt att känna igen mig, men peruken är cool och hjälpte mig i mitt karaktärsarbete. Och självklart är det en stor ära att få ikläda Anni-Frids skor, ABBA är ju ett signum för Sverige.

Angelina Håkansson i rollen som Anni-Frid Lyngstad. Bilden är tagen vid inspelningen av en filmscen på Arlanda. Foto: Privat

ABBA spelade en viktig roll i början av Ted Gärdestads karriär. Benny Andersson och Björn Ulvaeus producerade Teds tre första album där Anni-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog även var bakgrundssångerskor.

Det är svensk musikhistoria

Filmen är regisserad av Hannes Holm, som senast gjorde den Oscarsnominerade filmen ”En man som heter Ove”.

– Jag tycker det är jättebra att det görs en film om Ted. Jag tror att det är en ny generation som kommer att upptäcka hans musik. Det är svensk musikhistoria.

Just musik har varit en röd tråd i Angelinas karriär. När hon var i 20-årsåldern flyttade hon från Hudiksvall, där hon växte upp, till London och inledde en karriär som radioprogramledare för en show om rockmusik. Totalt blev det nio år i den engelska huvudstaden innan hon bosatte sig i Solna, där hon bott de senaste tre åren.

Angelina Håkansson jobbade tidigare som radioprogramledare i London.

I radioshowen intervjuade hon även världsstjärnor som Rammstein och Ozzy Osbourne och hon ser många likheter mellan hennes programledarroll och skådespelaryrket.

Nu är det dock skådespelarkarriären som gäller till hundra procent.

– Tiden i London var helt fantastisk och staden känns fortfarande som hemma, men efter att ha sänt min radioshow i åtta år började min passion för andra roller att ta fart. Jag tror att skådespeleriet finns i mitt DNA.

Fakta

Det här är Angelina Håkansson

Bor i Solna men kommer ifrån Hudiksvall i Hälsningland.

Hon går gärna till Filmstaden i Råsunda för att inspireras av all svensk filmhistoria som finns där.

Aktuell i rollen som ABBA-medlemmen Anni-Frid Lyngstad i filmen ”Ted – För kärlekens skull” om Ted Gärdestads liv som har biopremiär den 3 januari.

Har tidigare studerat skådespeleri i både London och Los Angeles och synts i flera reklamfilmer.

Visa merVisa mindre