ställer ut. Torsten Jurell arbetar i Sverige och Kina. Hans keramiska skulpturer visas på Konsthallen från 23 november. Foto: Gunilla Edström

Androgyn konst i Konsthallen

Torsten Jurell, internationellt verksam multimediakonstnär, avslutar Konsthallens skulpturala höst. Androgyna världsmedborgare, kallar Torsten de ”aktörer” i keramik som fyller de tre utställningssalarna.

  • Publicerad 10:50, 22 nov 2019

Jurell arbetar med ansikten i olika slags lera. Därav deras olika ansiktsfärger i vitt, brunt, svart. De är alla unika och fungerar som ett slags ”aktörer” i det spel betraktaren vill låta dem agera i.

Varför alla dessa ansikten?

– Det är det jag gör. I olika former och storlekar, säger Torsten, som sedan 2011 arbetat med sina ”aktörer” i Kina i ”porslinstaden” Jingdezhen, det kinesiska porslinets vagga.

Där bränner har sina ansikten, som ibland är manshöga, i stora ugnar. Ibland spricker de, men då lagar han dem. ”Stygnen” blir en del av verket.

Torsten har varit yrkeskonstnär sedan 1976 och ställer ut i Sverige och Asien – i Kina och Korea.

Han är sin egen ”chef” och arbetar – förutom själva skapandet – med alla delar av sitt yrke som till exempel allt praktiskt inför en utställning, sin hemsida, kataloger, föreläsningar med mera.

– Att vara konstnär är som att driva ett företag, säger han.

Toasten Jurell ställer ut på Konsthallen mellan 23 november och 15 december och visar keramisk skulptur parat med en svart-vit svit potatistryck, ”Landmärken i underjorden”, som han skapat med olika typer av potatisskalare. En ursprunglig och enkel grafisk metod han gillar.

Det är tredje gången han kommer till Konsthallen.

– För att Konsthallen har utmärkta lokaler och är ett exempel på det goda konst-Sverige, säger han.

Torsten Jurell

Yrke: Multimediakonstnär.

Född: 1951 i Mölnlycke, bor i Stockholm, sedan 2007 verksam även i Kina.

Studier: KV:s konstskola 1969 – 71, Konsthögskolan Valand 1971 – 76, Kungliga Konsthögskolan 1975. 2008–09, 2009–10, 2012–14 (projektstudent).

Visa merVisa mindre

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30

Rånare greps i Enköping

Nyheter Två Enköpingsbor har gripits misstänkta för att ha rånat en ung man i centrala Västerås på onsdagskvällen den 24 november. Det rapporterar Sveriges Television. Enköpingsborna är män i 20- och...torsdag 25/11 8:27