Samtalet om stress blir allt bättre, tycker Andreas. "Förr kom folk fram och viskade om det när jag föreläste. Idag pratar folk om det mer som en förkylning", säger han. Foto: Claudio Britos

Andreas tar strid mot hamsterhjulet

Utsäljebon och entreprenören Andreas Piirimets har bytt sin smarta telefon mot en Nokia 3310 och slutat stressa. Nu viger han sina dagar åt att få den som jäktar i hamsterhjulet att förstå hur orimligt det är.

  • Publicerad 14:00, 9 feb 2020

När Andreas Piirimets kom tillbaka till jobbet efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet möttes han av något absurt. Hetsade möten. Kollegor som kutar omkring, självförvållat utmattade trots vår korta stund på jorden.

– Jag tänkte det här är ju sjukt. Den här världen måste jag förklara. Hur vi hela tiden strävar, inte njuter, inte stannar upp, säger han.

– Jag hade fått tillbaka mitt perspektiv. Jag tänkte, jag måste ut och föreläsa.

Andreas gav sig ut på en marsch för att rannsaka stressnormen. Han intervjuade forskare i hjärnan, sömnen och stressen. Han slukade böcker i ämnet och hittade flera strategier att pröva, ta till sig och föreläsa om för att andra ska slippa göra resan han gjort.

– Det var inte förrän jag blev sjukskriven som jag förstod vad jag levde i. Läkaren kunde se det på min kropp. Hon sa: ”Du har en sjukdom. Du ser den inte själv men alla andra ser den”.

Förnekade sjukdomen

Hans fru hade sett den i 15 år. Ett visst mått förnekelse är en förutsättning för att gå in i väggen, menar Andreas. Och det innebär att vi måste hjälpas åt.

Sedan 2016 finns för Sveriges arbetsplatser en föreskrift från Arbets­miljöverket som reglerar arbetsgivarens ansvar att skapa en hälsosam företagskultur. Det innebär att det inte är okej att stressa ihjäl sig. En sådan kultur tycker Andreas att alla ska vara medskapare av.

– Det är farligt med tysta leken: Alla på kontoret mår dåligt, men ingen pratar om det. Vi måste hjälpa varandra att inte må dåligt. Det här är ingenting vi fixar på egen hand, säger han.

– Och utbrändhet är inget att skämmas över. Den som går in i väggen är en människa som är ambitiös, driven och jobbar hårt. Det är egentligen ett kvitto på den bästa medarbetaren.

5 tips för ett stressbefriat liv

1. Prioritera din SÖMN.

2. Våga skriva ned alla dina uppgifter på ett papper. De ligger ju där ändå i huvudet, ta fram dem!

3. För en sak i taget och gör det med fokus.

4. När du väntar – släpp mobilen och glo!

5. Arbeta med din självkänsla.

Visa merVisa mindre

Spiralen där stress leder till dålig sömn som leder till ännu mer stress är en motorväg till utbrändhet enligt Andreas. När det var som värst klarade han knappt av att tömma en diskmaskin. Idag vaknar han inspirerad på en lördag.

– Det finns inget bättre än att vakna glad och pigg och ha hela dagen framför sig, säger han.

– Och en nyckel är sömnen. Det spelar ingen roll vad du gör om du inte sover först. Brist på sömn är det enklaste sättet att må riktigt dåligt.

Självkänslan är en annan grundsten i ett liv befriat från stress enligt Andreas.

– Vågar du säga nej och tänka att du är bra ändå, då har du goda chanser att må bra. Och det en muskel du måste träna. Skriv ned tre goda egenskaper hos dig själv varje kväll. Om du fick någon att skratta idag: ”Jag är rolig”. Snart börjar du se de sakerna på dagen också.

Sin bok skrev Andreas utan stress. En timme varje morgon, till slut blev det en bok.

Dumpat smarta telefonen

– Jag har som mest energi på morgonen. Stress är inte farligt men bristen på återhämtning är det. Det är sällan vi väntar, vi tar fram telefonen och till slut måste vi åka på ”silent retreats”. Nej, ta fyra minuter varje dag och så bara glor du. Titta på en tavla, bara glo.

Sedan han var 19 år har Andreas hållit på med datorer. Drivit företag och jobbat, jobbat, jobbat. Nu undrar han vad det handlade om.

– Varför har jag hela tiden strävat? Varför har jag inte stannat upp och njutit?

Sin smartphone har han dumpat, och bytt ut till en Nokia 3310.

– Man får inte tro att jag är teknikfientlig. Jag är IT-kille, jag har en robotdammsugare hemma. Men just den här grejen klarar jag mig utan.

Sedan han var 19 år har Andreas Piirimets strävat. Nu undrar han mot vad. Foto: Claudio Britos

Andreas Piirimets

Ålder: 41

Bor: Med familjen i Utsälje

Gör: Föreläsare och författare

Aktuell med: Boken ”Ta makten över din stress”

Visa merVisa mindre