Trots att det är olagligt att hyra ut andrahandslägenheter för dyrt är det fortfarande många som gör det. Foto: Mostphotos

Andrahandshyrorna olagligt dyra – stora skillnader i länet

Det är dyrt att hyra i andra hand – i många fall dubbelt så dyrt som att hyra en förstahandsetta. Detta trots att det sedan 1 oktober är olagligt att ta ut för hög hyra.

  • Publicerad 04:45, 6 jan 2020

Att få tag på en lägenhet i Stockholm är som att leta efter en nål i en höstack – om inte din plånbok är lika stor som Joakim von Ankas.

Andrahandslägenheter finns att få tag på men de är inte billiga. I Täby kostar en etta på Blocket i snitt 9 500 kronor att hyra. I Sigtuna kommer man billigast undan med att hyra i andra hand. Där kostar en etta i snitt 5 000 kronor i månaden.

– Det är inte rimligt att det är så stor skillnad, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen.


Så dyra är andrahandshyrorna i länet

Diagrammet visar medelhyran för en andrahandsetta under november 2019. Underlag saknas för alla kommuner i länet.

Loading…

Källa: Blocket


Kungsholmen dyrast

Slår man ut ett snitt på hyrorna i Stockholms stad landar medelhyran för en etta i Stockholms stad på strax över 8 000 kronor. Men kollar man på varje stadsdel för sig kan andrahandsettan bli betydligt dyrare än så. En etta på Kungsholmen är dyrast. Där ligger medelhyran på 12 000 kronor i månaden.

Att hyra en etta i första hand kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor i innerstan enligt statistik från Bostadsförmedlingen. 


Så dyra är andrahandshyrorna i innerstan

Diagrammet visar medelhyran för en andrahandsetta i Stockholms stadsdelar under november 2019.

Loading…

Källa: Blocket


Olagligt att hyra ut för dyrt

Hyrorna på Stockholms andrahandsmarknad är bland de högsta i landet och drygt nio av tio som hyr i andra hand betalar för hög hyra. Detta trots att lagen om andrahandsuthyrning skärptes första oktober i år.

I och med lagförändringen kan en hyresgäst som betalar för mycket hyra kräva pengar tillbaka för så långt tillbaka som två år. Om lägenheten dessutom hyrs ut utan tillstånd kan uthyraren dömas till böter eller, i värsta fall, fängelse.

– Tanken är inte att man ska tjäna pengar på att hyra ut en lägenhet i andra hand, säger Roland Sjölin.

Fakta

Det här är den nya lagen

  • Förstahandshyran ska vara ett tak för andrahandshyran. Om en hyresgäst ändå tar ut högre hyra än sin egen förstahandshyra kan hen förlora sitt hyreskontrakt utan varning. 
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kommer att bli av med hyreskontraktet. Det kommer inte att vara möjligt att göra en rättelse eller söka tillstånd för uthyrningen i efterhand.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan lov samtidigt som den tar ut en oskälig hyra kommer att kunna dömas till böter eller fängelse.
  • Den som har köpt hyreskontrakt, eller har försökt sälja ett, ska kunna förlora sin hyresrätt.
  • Lagen började gälla första oktober i år.
Källa: Branschorganisationen Sveriges allmännytta
Visa merVisa mindre

Så dyr borde hyran vara

Vad är då en rimlig hyra för en andrahandslägenhet?

Jo, hyran plus driftkostander, som tillexempel hushållsel och bredbandsavgift. Om lägenheten är möblerad kan en avgift för slitage dessutom läggas på. En rimlig avgift är ungefär tio procent av hyran.