VATTEN. Linus Hagestål och Dick Bjälkestrand, drifttekniker på Väsbyhem, fyller på vatten i Hasselbadets bassäng inför årets säsong. Foto: Johan Falk

Ändrade planer: Hasselbadet öppet även i sommar

Här kommer en glad nyhet för alla badsugna Väsbybyor: Hasselbadet håller öppet även i sommar. Rivningen av området skjuts upp till hösten.

  • Publicerad 11:44, 11 jun 2021

Det känns jättebra att vi kan ha öppet i sommar.

Förra sommaren skulle bli den sista för Hasselbadet, i sin nuvarande form. Det populära utomhusbadet, som ligger på Hasselgatan i Väsbyskogen, har några år på nacken. Planen var att det skulle börja rivas i höstas för att ge plats åt ett nytt bostadsområde – även det med ett utomhusbad på samma plats som i dag.

Sista sommaren på "gamla" Hasselbadet

Men en utdragen detaljplansprocess och corona kom emellan.

– När vi insåg att coronapandemin inte skulle vara över till sommaren bestämde vi oss för att prioritera badet, säger Peyman Rezapour, social hållbarhetschef på Väsbyhem.

Eftersom den ursprungliga planen var att riva badet har Väsbyhem inte satsat på att underhålla det. Men inför öppnandet den 12 juni har man gått igenom badet ur säkerhetssynpunkt.

– Vi kollar så att det inte finns några lösa kakelplattor eller vassa kanter och att duscharna fungerar. Allt är inte i toppskick, men det skiljer sig inte så mycket från förra året. Det är en i grunden välbyggd pool, så det gick bra att drifta i gång den relativt lätt.

BADVAKT. Väsby Simsällskap har badvakter på plats på Hasselbadet. Foto: Johan Falk

25-metersbassäng och kiosk

Badet, som har en 25-meters bassäng och en barnpool, har badvakter från Väsby Simsällskap och en liten kiosk.

Bassäng- och duschvattnet värms upp av solceller och vattentemperaturen varierar beroende på väder, men håller minst 25–26 grader.

Coronarestriktioner finns naturligtvis också. Badvakterna räknar folk som släpps in så att det inte blir för många besökare på badet samtidigt. Alla måste även hålla avstånd inne på badet.

– Det känns jättebra att vi kan ha öppet i sommar. Många kan inte åka på semestrar och då är närheten till ett bra bad välkommet. Det är viktigt med glädje på nära håll i tuffa tider, säger Peyman Rezapour.

Planer efter sommaren

Väsbyhems ordförande, Christine Hanefalk (M), berättar lite mer om planerna för badet och området:

– Badet kommer att vara öppet i sommar. Därefter är planen att vi stänger och river. Den tidigare tidsplanen kan komma att ändras något jämfört med tidigare besked i och med att vi överväger att tidigarelägga upprustningen. Det innebär i så fall att badet, med nytt allaktivitetshus, skulle kunna invigas sommaren 2023.

Badet på samma plats

Therese Lundborg, fastighetsutvecklingschef på Väsbyhem, tror också att det kan bli klart till 2023, "om vi speedar upp processen lite".

– Hela byggnaden med föreninglokaler och tvättstuga ska rivas. Badet kommer att ligga på samma plats som i dag och i anslutning till det byggs ett allaktivitetshus. Delar av aktivitetshuset kommer att inrymma kaféverksamhet för badgäster, säger hon.

– Vi vill ha badet stängt så kort tid som möjligt. Planen är att hålla stängt enbart under nästa sommar.

ÖPPET. Hasselbadet håller öppet i sommar, trots att det var rivningshotat inför årets säsong. Foto: Johan Falk

Öppettider Hasselbadet

Badet, som ligger på Hasselgatan 10, håller öppet mellan 12 juni och 22 augusti.

Öppet alla dagar 10.30-18.00, utom torsdagar då badet öppnar 12 och stänger 19.

Stängt midsommarafton 25 juni och midsommardagen 26 juni.

Helgen 28-29 augusti har badet öppet 10.30-18.00

Priser:
Vuxna: 30 kr.
Barn/ungdom 7-15 år: 10 kr
Barn under 7 år: gratis i målsmans sällskap

Visa merVisa mindre

Så coronasäkrar Hasselbadet

Badet tar emot begränsat antal besökare för att det inte ska bli så trångt i och vid badet.

Besökarna ska hålla två meters avstånd till andra sällskap inne på badet. Avståndet ska även även i köer till badet eller kiosken.

Föräldrar till barn under 12 år har företräde till plats närmast bassängen för att kunna hålla uppsikt.

Är du eller dina barn sjuka? Stanna hemma.

Visa merVisa mindre