Andra Farhad får Kompassrosen på måndag. Foto: Läsarbild Nathalie Malic

Andra gick från mobbad till börshaj

Mobbad i skolan. Nu tar Andra Farhad revansch under namnet Börshajen. Men hon möter fortfarande många män i finansvärlden som inte förstått att Börshajen är en 23-årig tjej från Fittja.

  • Publicerad 09:00, 18 apr 2017

Det går bra nu. Senaste framgången för Andra Farhad är nomineringen till Kompassrosen. Ett stipendium som som delas ut av kungen för att uppmuntra ungt ledarskap. Och inför hennes inspirationsföreläsning på Södertörns högskola den 18 maj är intresset på topp.

– De frågade mig om vi skulle boka in den vanliga föreläsningssalen för 100 personer eller aulan. Jag sade ”vi testar aulan” och på bara fyra dagar fick vi in 550 anmälningar. De säger att intresset för en öppen föreläsning inte varit så stort sedan Dalai Lama var på besök. Målet är att fylla alla 700 platser, säger Andra Farhad.

”Börshajen” från Botkyrka får pris av kungen

Läs också: Polisen misstänker dubbelmord i Tullinge

”Hur blir man rik”

Hur Börshajen kom till är en smått fantastisk historia som börjar i moll och som numera är väldokumenterad. Andra Farhad har berättat hur hon var mobbad i skolan och i högstadiet fick hon också byta skola. Hon kände sig sviken av samhället. 16 år gammal googlade hon ”Hur blir man rik”. Det ledde sedan till att hon köpte sina första aktier. På olika internetforum med mestadels män försökte hon sedan göra sin röst hörd men ignorerades.

”De förstod ingenting tills jag berättade hur det var”

”Hörrni Börshajen, han är här”

Till slut bestämde hon sig för att starta ett Instagram-konto under namnet ”Börshajen”. Här lade hon ut egna analyser och då började det röra på sig. I samma forum där hon blivit ignorerad började nu folk undra vem Börshajen var.

– Jag var anonym i lite mer än tre månader innan jag gick ut med namn och bild. Men det är många som fortfarande inte verkar vilja förstå att Börshajen är en tjej. Jag var på ett finansevent i höstas och satt vid ett bord med åtta män. Samtidigt lade jag ut en video ifrån eventet. En av männen följde mig och sade ”Hörrni Börshajen, han är här. Undrar om det kan vara han som sitter där borta han ser ju ut som en börshaj.” Jag och min kompis började skratta och de förstod ingenting tills jag berättade hur det var.

Läs också: Botkyrkabor älskar Hågelby men dissar skolan

Ingen daytrader

Sedan i maj förra året kommer Börshajen ut med en sponsrad bilaga i finanstidningen Dagens Industri.

– Ett vanligt missförstånd är att jag ägnar mig åt ”daytrading” (Daytrading är handel med värdepapper där du sitter uppkopplad mot börskurserna för att aktivt köpa och sälja värdepapper). Aktier handlar jag långsiktigt. Jag har alltid handlat vid sidan av att jag gått i skola eller haft andra jobb.

Ger gratis utbildning

Sedan förklarar hon att Börshajen i dag vilar på två ben.

– I det ena benet erbjuder vi kostnadsfria utbildningar i sparande och placeringar för privatpersoner. Det finansieras av det andra benet som erbjuder företag marknadsföringstjänster. Bland annat har vi den här bilagan i Dagens Industri.

”Få fler att komma igång”

På sin hemsida skriver Börshajen som numera har fyra anställda. ”Vi vill revolutionera synen på aktiemarknaden, krossa alla fördomar och göra kapitalmarknaden tillgänglig för alla.”

– Det handlar om att få fler att komma igång. Jag riktar mig till alla, inte specifikt till tjejer eller personer från förorten.

Förhoppningen med att vinna

Den 20 april får hon veta om hon får Kompassrosen. Tio personer från hela Sverige är nominerade.

– Det är jättekul och en stor ära. Stipendiet ger utbildning i ledarskap. Men jag kommer också få tillgång till ett stort nätverk, med bland annat näringslivstoppar. Jag har ett stort kontaktnät redan och känner många näringslivstoppar vid förnamnet. Men ett nätverk kan alltid bli större, säger Andra Farhad.

Läs också: Polisen hittade nästan 2 kilo cannabis i Alby