SL har tidigare använt huset som rast- och matsalsbyggnad. Marken har de haft rätt till genom avtal med exploateringskontoret.

Häromåret konstaterade SL att de inte längre använde fastigheten och ville därför säga upp avtalet. Kontorets krav: riv huset.

Sagt och gjort. 2019 ansökte SL om rivningslov – men fick nej, först av stadsbyggnadskontoret och sedan av nämnden. Byggnadens historiska och konstnärliga värden ansågs vara för höga.

– Märkliga turer, tycker SL:s pressansvarige Claes Keisu.

Även Matilda Lewis, projektledare på exploateringskontoret, är ovan vid den uppkomna situationen.

– Jag har inte stött på det förut och därav blir det lite "hur gör vi nu då". Det är inte så att det finns några utarbetade rutiner för hur man hanterar situationen.

Ni för just nu diskussion med SL om husets framtid. Vad händer om ni inte lyckas komma överens?

– Då måste vi ta ansvar för huset, och vad vi gör då är en fråga vi inte kommit fram till än.

Enligt Claes Keisu kan SL trots allt tänka sig att fortsätta använda byggnaden som personallokal.

– Men hur det blir med den saken är dels en fråga om villkor för nyttjande och kostnaden för det, dels en fråga vad som är möjligt att göra för att rusta upp huset.

Ett annat alternativ är att förvandla det till två studentbostäder. Det tycker Anders Olsson, som bor på Stora Essingen och jobbar i Alvik.

– Det är ett charmigt hus som skulle kunna vara väldigt vackert, men nu bara står det och förfaller.

Han har själv gjort ritningar på hur lägenheterna skulle kunna se ut. Bullret från den intilliggande tunnelbanan kan lösas genom att byta ut fönster och tilläggsisolera huset, säger han.

– Det är klart att det är en utmaning, men samtidigt bygger man hus några meter från Essingeleden.

Trots stadens förtätningsvilja tycker Anders Olsson att ett förslag som tillför blott två bostäder är realistiskt. I alla fall på den här tomten, där det ändå inte är tillåtet att riva för att bygga nytt.

– Men väntar man två år, ja, då är det någon som kommer och dömer ut det så att du måste riva det ändå. Det vore lite tråkigt.

Enligt Matilda Lewis har staden inte haft i åtanke att göra om rastlokalen till studentboende. För det krävs en detaljplaneändring.

– Jag vet inte om man anser att det är värt att ändra detaljplanen; det är inte ett särskilt stort hus och inte särskilt många lägenheter som tillkommer.

Före sommaren hoppas hon veta mer om husets öde.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-flyttar-de-ut-ur-hotade-villan/repucr!aS8emAXSSn@2g86YTY0RXA/