Namnbyte. ”Vi tänker döpa studiorna till Stockholmsprofiler som Sebastian Larsson och Victoria Sandell”, säger Anders Svensson. Foto: Pekka Pääkkö

Anders Svensson ska starta nytt aktivitetsfritids i Sickla

Förre landslagsspelaren Anders Svensson öppnade nyligen fotbollsträningscentret Skills Academy i Sickla. I augusti startar han aktivitetsfritids här.

  • Publicerad 10:00, 2 jun 2021

Barn blir mindre och mindre aktiva –  det är ett jättesamhällsproblem.

Maskinen matar bollar så att det väser i konstgräset. Anders Svensson tar emot och prickskjuter i ett minimål.

– Det fanns ju ingenting liknande när jag var ung – det hade varit en dröm.

Trixa som Granqvist

Den 6 april öppnade han Skills Academy på Planiavägen 3 i Sickla. Golvet i den gamla inredningsbutiken lutade och har gjutits om, grön konstgräsmatta har rullats ut och fått sällskap av åtta bollmatarmaskiner.

Kan än. Vänsterknät hindrade inte Anders Svensson från att besegra lillebror Marcus i en frisparkstävling häromdagen. ”Vissa saker kan jag inte låta bli.” Foto: Pekka Pääkkö

Sex studios med ett stort fotbollsmål och fyra bärbara småmål har fått namn efter stjärnor som Andreas Granqvist, Fridolina Rolfö, Caroline Seger, Tobias Hysén, Elin Rubensson och Anders Svensson.

En bollmatare, en instruktör och en, två, tre eller fyra spelare i varje studio. Syftet är att få betydligt mer bollkontakt än på normala fotbollsträningar.

– När jag spelade i allsvenskan och landslaget så körde vi mycket konditionstester, klarade du det inte fick du köra extra pass. ”Men hur gör vi med dem som inte kan ta emot en boll? Ska inte de träna extra?”, frågade jag. Men det fanns inga verktyg för det.

Mindre. Bollarna är mindre och lättare för att undvika belastningsskador. Foto: Pekka Pääkkö

Ensamrätt i Sverige

Idén kommer från USA där det finns 27 Toca fotbollsträningscenter. Skills Academy har ensamrätt i Sverige och anläggningen i Sickla är i nuläget den enda i Europa.

Den största kundkretsen är barn mellan 8 och 14 år men förhoppningen är att locka även vuxna spelare. Några timmar senare ska han träna Hammarbys Petronella Ekroth som kämpar för att komma tillbaka till damallsvenskan efter en knäskada.

I samma lokal öppnar han i augusti ett aktivitetsfritids på uppdrag av Nacka kommun. Skills Academy kommer att kunna ta emot 75 barn från förskoleklass till årskurs 6.

– Barn blir mindre och mindre aktiva –  det är ett jättesamhällsproblem. De klarar inte att göra kullerbyttor längre. Det finns så mycket annat som lockar: tv-spel, ipad och telefoner. Vi hoppas kunna sporra fler barn att aktivera sig och tycka att det är roligt att röra på sig.

Drillning. ”Kör du 50 minuter här får du lika mycket bollkontakt som på åtta till tio träningar med ditt lag.” Foto: Pekka Pääkkö

Frun sålde löpbandet

Han vet själv hur svårt det kan vara att komma till skott. 2018 hjälpte frun Emma honom att sälja löpbandet som han hade köpt för 60 000 kronor och använt maximalt 100 gånger.

”Det har kostat honom 600 kr/löptur. HA! Det är ju enastående galet!!”, skrev hon i annonsen på Blocket.

Orsaken till försäljningen var ett nytt löpband.

– Det var ännu dyrare men kändes bättre med mer naturlig dämpning.

Men vänsterknät som han har opererat två gånger protesterar om han springer för länge.

– Löpbandet kanske inte är mitt bästa köp.

Padel med Källström

I stället tar han morgonpromenader och spelar padel med vännerna Marcus Allbäck, Kim Källström, Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw.

– Jag mår jättedåligt om jag inte rör på mig. Det är kul att träffa gamla polare, skratta och röra på sig lite.

Gillar revben, havsräckor och...

Namn: Anders Svensson.

Ålder: 44 år.

Bor: Öjersjö, Partille.

Familj: Frun Emma, 41, och barnen Edvin, 10, och Juni, 7.

Bakgrund: Den svenske herrspelare som har gjort flest fotbollslandskamper: 148 stycken.

Favoritfilm: ”Jag var en jävel på film tidigare. Men sedan vi fick barn finns det inte tid att titta lika mycket. Min favoritfilm är ”Nyckeln till frihet˝.

Favoritmat: ”Grillade revben eller havsräkor. Ja ja, jag tycker tacos är jättegott också.”

Aktuell: Öppnade Skills academy i Sickla den 6 april och öppnar aktivitetsfritids här i augusti.

Visa merVisa mindre