Anders räddade livet på Sotis

Ugglan Sotis hittades i en öppen spis. Viltrehabiliteraren Anders Fredblad på Ingarö räddade livet på henne. – Den var kolsvart som en kråka när den kom, berättar han.

  • Publicerad 12:42, 25 maj 2018

Under torsdagsmorgonen gjorde Pia Dolk och hennes familj en ovanlig upptäckt, de hittade en kattuggla i sin öppna spis.

– Min man var uppe vid sju på morgonen och ropade: ”Ni måste komma ner”. Först fattade han inte vad det var, den var helt svart av all sot från skorstenen, berättar Pia.

Familjen som bor i Bromma nära Kyrksjölötens naturreservat har sett ett ugglepar bredvid sitt hus i flera år. För tre veckor sedan satte de upp ett fågelskydd för skorstenen, ugglan måste ha flugit in där innan dess.

– Vår dotter har trott att det spökat, hon har hört ett krafsande ljud från sitt rum. Men det måste varit ugglan som försökt ta sig ut från skorstenen, till slut orkade den inte mer och ramlade ner, säger Pia.

Pia ringde sen polisen för att fråga vad hon skulle göra med ugglan. Men eftersom det var så tidigt på morgonen fick hon inget svar. Efter lite googlande hittade hon viltrehabiliteraren Anders Fredblad ute på Ingarö. När Anders fått höra om ugglans tillstånd sa han åt familjen att skynda sig. Pia och hennes man Christian la in den i en transportbur och tog bilen ut till Anders.

– När jag lagt henne i buren tittade hon på mig och det kändes i hela själen, säger Pia.

Ugglan var alldeles kolsvart när familjen hittade henne. Foto: Pia Dolk

Det tog två timmar att få ugglan ren

Hos Anders Fredblad som driver Grönskans viltrehabilitering fick ugglan vätskeersättning, äta och duscha av sig allt sot.

– Den var kolsvart som en kråka när den kom. Först gav jag den vätskeersättning, den var helt uttorkad. Sen tog jag hjälp av två fågelskådare för att kunna tvätta den, det tog två timmar att få den ren, och nu får den äta upp sig, säger Anders Fredblad.

Så här såg ugglan ut efter den två timmar långa duschen. Foto: Anders Fredblad

Nu har Pia och hennes familj döpt ugglan som är en hona till Sotis. Idag mår hon bättre och förhoppningsvis kan hon få återförenas med sin ugglepartner i snart igen.

– Vilken häftig varelse som kan överleva i tre veckor i en skorsten utan mat och vatten. Vi hoppas att vi kan vara med när hon släpps ut i skogen igen, hennes uggleman sitter och väntar på henne, säger Pia.