Anders kan hamna i koma – av landstingsstrul

Diabetessjuka Anders Garpe, 76 år, riskerar att hamna i koma. Hans mätstickor, för att ta blodprov, är slut. Orsaken beror på att landstingets leveranser av hjälpmedel till patienter är försenade. – Landstinget borde skämmas, säger Anders Garpe.

  • Publicerad 07:00, 1 jul 2018

Patienter som har diabetes, behöver inkontinensskydd, näringstillskott och sårvårdsmaterial. Många patienter i länet drabbas nu av att landstingets leveranser av förbrukningshjälpmedel är försenade.

Det är livsviktigt att veta mitt blodsockervärde.

För diabetespatienten Anders Garpe i Vårby gård innebär detta att hans mätstickor för att ta blodprov nu har tagit slut.

– Det är livsviktigt att veta mitt blodsockervärde. Det här skulle kunna leda till att jag hamnar i koma. Sedan landstinget tagit över leveranserna är det katastrof, säger Anders Garpe.

Sedan den 1 juni har landstinget har tagit över leveransen av hjälpmedel sedan de sagt upp avtalet med den tidigare leverantören Onemed, efter strumpskandalen.

Patienter ombeds kontakta läkare

Men sedan starten 1 juni har landstingets leveranser varit fyllda av strul och förseningar. Det är lång telefontid till kundtjänsten och landstinget vet inte när problemen kommer vara lösta.

–  Det här är en mycket allvarlig situation. Vi har svåra leveransproblem, långa väntetider i vår kundtjänst och långa svarstider i vår mejl, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO.

Vad ska patienter göra om det blir farligt utan hjälpmedlet?

– Vissa produkter är mer angelägna än andra, som andningsprodukter, näringsdrycker till sondmatning och diabetesprodukter. Det är angeläget att man tar kontakt med sin förskrivare (läkare, redaktionens anmärkning) som kan bedöma enskilda patienters situation, säger Jessica Fremnell.

Finns extralager

Patienter som blir utan sitt hjälpmedel ska alltså kontakta den som skrivit ut läkemedlet. Den läkaren kan i sin tur ta en ”genväg” för att kontakta landstinget, på ett sätt som patienten inte kan själv.

Då kan också de patienter som har störst behov få förtur till landstingets egna extralager av hjälpmedel.

– Vi har upprättat ett extralager av de mest prioriterade produkterna, säger Jessica Fremnell.

Landstinget har även information om leveransproblemen på sin hemsida.