Lämnar över. Enköpings pastorats kyrkoherde Anders Grape slutar efter 27 år. Foto: Kent Lundqvist

Anders Grape lämnar efter 27 år

Nu lämnar kyrkoherden Anders Grape både altare och zoom-möten för stilla flugfiske och slingriga motorcykelturer. – Jag är inte det minsta orolig över att jag inte ska få tiden att gå, säger han

  • Publicerad 11:55, 20 nov 2020

Det är en enorm skatt, men också ett otroligt ansvar.

Enköpings pastorat letar efter en ny kyrkoherde.

I 27 år har Anders Grape varit kyrkoherde för Enköpings pastorat. Även om Anders själv gärna lägger till att han varit verksam i Enköping i 29 år, om man adderar hans två år som sjukhuspräst på lasarettet på 80-talet.

Snart lämnar han sitt uppdrag. Beslutet är helt odramatiskt. Han kommer, 67 år gammal, gå i pension.

– Jag har varit kyrkoherde i 27 år. Varje år har jag blivit ett år äldre. I sommar blir jag 67 år gammal. Och då ska jag gå i pension, säger Anders Grape på en kristallklar video-
länk från sitt hemmakontor.

Videomötena under pandemin är många. Flera om dagen berättar han. Och det kommer att bli fler innan det blir dags att stämpla ut från arbetet en sista gång.

På pappret slutar han inte sin tjänst förrän den sista september nästa år.

– Jag kommer att jobba till midsommar. Men jag har en hel del ledighet att ta ut. Jag tog ingen semester i sommar bland annat. Vi behövde följa pandemins utveckling, säger han.

Vad tar du med dig från arbetet som kyrkoherde?

– Det är mycket glädje. Jag har svårt att se att man som kyrkoherde kan ha det bättre någon annanstans. Det är lagom stort. Det är lätt att knyta personliga relationer till dem man arbetar med, säger han.

Det är en hel del kyrkor att hålla reda på?

– Ja, det är det. Idag har vi 20 kyrkor, varav 18 är medeltida. Det är en enorm skatt, men också ett otroligt ansvar, säger han.

27 år, finns det något du känner att du inte hunnit uträtta?

– Ja, det finns en förfärlig massa som blivit liggande åt sidan. Det har funnits en önskan om bredare samarbeten mellan de olika trosamfunden som finns representerade i Enköping. Där återstår det en del att göra, säger han.

Vad Grape ska använda de nyvunna tiden till, som pensionärslivet bland annat innebär, är inget han ägnat allt för stor tankekraft.

– Jag har vänner som gått i pension som sagt ”Hur hade jag tid att arbeta?”. Jag är inte det minsta orolig över att jag inte ska få tiden att gå, säger han och tillägger:

– Det kommer att bli lättare att komma iväg och flugfiska.

Har du kvar motorcykeln?

– Den har jag kvar. Det kanske blir lite fler åkturer på den. I somras blev det ingenting.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att den här förbaskade pandemin ska få ett slut. Det sätter så många käppar i hjulen för så många mellanmänskliga relationer. Den är ond.

Enköpingsbor hade 200 gram amfetamin

Nyheter Två Enköpingsbor misstänks för narkotikabrott efter att ha innehavt 200 gram amfetamin och 50 gram cannabis.onsdag 23/6 10:05

Bibblan krymper när skolan växer

Nyheter Stängt. Nu stänger biblioteket i Örsundsbro. Biblioteket i Örsundsbro stänger under sommaren för ombyggnation. Därefter öppnar den igen med reducerad golvyta. Anledningen är att Örsundsbroskolan är trångbodd och kommer att ta över delar av...fredag 18/6 8:35