En långpromenad på Stockholms virrvarr av gator, stigar, och backar är kanske inte det första någon direkt längtar efter en sådan här fredag, när ett envist duggregn faller från himlen.

Anders Hansson verkar dock inte bekymra sig, när han stannar till i en brant backe i Spånga.

Genom ett samarbete med Stockholms stad kartlägger han varje år var de bästa gångstråken in till city finns, från olika platser runt om i Storstockholm.

Företrädesvis gator och gångvägar där det är minsta möjliga biltrafik, och som i möjligaste mån följer tunnelbanans eller pendeltågens sträckning.

Totalt försöker han årligen uppdatera bästa gångstråken på 51 mil gångvägar, till fots eller på cykel. Det brukar ta honom ungefär en månad.

– Det är ett rätt intensivt arbete, konstaterar han.

Exempelvis har han kartlagt det bästa gångstråket mellan Barkarby och Spånga.

Väl i Spånga möts den som promenerar av kuperad terräng.

– Det är backe upp och backe ned, säger Anders Hansson.

Har man väl passerat Spånga ligger gångstråket in till city dock på relativt plan mark.

Noterar alla hinder

När Anders Hansson gör sina kartläggningar har han en karta i handen, där han noterar om det är extra backigt, saknas belysning eller om det kanske finns en trappa.

Varje sådan plats får en varningstriangel på hans karta, lika med ett påpekande för vandraren att välja en annan väg.

Ett av många syften är att människor ska slippa stöta på hinder, som att gå vid en bilväg. Kanske vill man endast gå en kortare sträcka, som till och från jobbet.

Anders Hanssons intresse för gångstråk började när han bodde i Huddinge. Han och hans hustru letade efter bästa sättet att till fots ta sig in till stan och de hittade fyra eller fem olika stråk.

– Jag började att rita kartor.

Han tog kontakt med Stockholms stad som nappade på idén att han mer permanent skulle kartlägga gångstråken. Som ersättning får han SL-kort och betalt för utgifter i samband med inventeringarna.

Populära kartor

Att gåendet är populärt får Anders Hansson ständiga bevis på. Hans kartor med länets bästa gångstråk in till city brukar tryckas i en upplaga på mellan 3 000 och 5 000 exemplar per år.

Kartorna går snabbt åt, i fjol när pandemin bröt ut skedde det i en sådan omfattning att de fick tryckas i två upplagor.

Själv önskar Andes Hansson att gångstråken även skulle skyltas, så att vandraren lättare ska hitta fram.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, skriver i ett mejl till Mitt i att han är "beredd att arbeta för bättre skyltning av gångstråken", något som finns beslutat i stadens gångplan.

"Vi jobbar för att det ska vara enkelt och tryggt att ta sig fram till fots i Stockholm, utan att behöva trängas med andra trafikslag, bland annat genom bättre skyltning", skriver han.