Entreprenör. Ananya Shastri är grundaren av hemsidan "My person" som också finns på apparna facebook, instagram och tiktok. Foto: Naimi Lundegård

Ananya, 16, har skapat en hemsida som ska stötta unga

Under sommaren har ungdomar i Sundbyberg fått hjälp med att starta företag. Rissnebon Ananya Shastri har skapat en plattform för unga att prata om ensamhet och psykisk ohälsa.

  • Publicerad 14:23, 26 jul 2021

En sån här plattform behövs idag

I tre veckor har 16-åriga Ananya Shastri jobbat med att utveckla och lansera sitt företag "My person". När vi träffas har hon en vecka kvar och dagen efter är det dags att pitcha företaget för en jury, se faktaruta.

– Det känns lite nervöst.

Det är via "Rookie startups" som Ananya under en månad sommarjobbat med att skapa sitt eget företag.

Vill prata om ensamhet

Hon har skapat plattformen "My person", en hemsida riktad till unga som är i behov av stöd. På hemsidan skriver bland annat ungdomar om psykisk ohälsa. Det finns också en förhoppning att kunna skapa en anonym chattfunktion.

Samtidigt är Ananya Shastri tydlig med att påpeka att meningen med hemsidan inte är att ge råd och lösningar, utan ska finnas för att lyssna.

– Vi är där som en vän om man behöver det. Alla vi som jobbar är ungdomar och vi fattar ungdomar bäst, det är mer så vi ser det.

Veteran. 21-åriga Martin Al Khalili grundade sitt företag som 17-åring och har lång erfarenhet av företagsvärlden. Foto: Naimi Lundegård

Plattform. Ananya Shastri har skapat en hemsida som heter "My person". Foto: Naimi Lundegård

Ökning under corona

Valet att skapa en plattform om psykisk ohälsa bland unga var inte svårt. Förutom hennes eget intresse kring ämnet tror hon också att mer av en öppenhet behövs, särskilt efter coronapandemin.

– Vi har kommit långt med att prata om mental ohälsa men inte så långt som vi borde. Under pandemin har allt fler unga varit fast hemma och känt sig ensamma, då behövs en sån här plattform, menar Ananya Shastri.

Namnet på plattformen tog hon efter att ha inspirerats av tv-serien Greys Anatomy och begreppet "My person".

– Det är en person som är där "no matter what" och det är så jag har tänkt med plattformen. Det ska vara som en person till folk som känner sig ensamma.

Coachar unga entreprenörer

21-åriga Martin Al Khalili är en av de som sommarjobbat som coach. Han har varit med och stöttat ungdomarna under tiden som de jobbat.

– I slutet av dagen handlar det om att ungdomarna ska kunna tro på sig själva och att de kan göra förändring i framtiden. Här frodas ungdomarna i den tanken, menar Martin Al Khalili.

Som coach har han spenderat sommaren med att svara på de framtida entreprenörernas frågor, hjälpa till att utveckla affärsplaner och kommit med tips.

Om en vecka tar de unga entreprenörerna sommarlov, då slutar även Martin Al Khalils jobb som coach. För honom har det varit kul att få ta del av ungdomarnas utveckling.

– Det har verkligen varit intressant kan jag säga, man märker tidigt vilka som har tänkt för stort eller vilka som varit realistiska.

För Ananya Shastri har den senaste månaden varit lärorik om än lite stressig.

– Det tar lång tid att få spridning på sina saker, att nå ut till folk. Men jag har lärt mig mycket om att driva hemsida och sociala medier.

Rookie startups

Under en månad får ungdomarna sommarjobba med att skapa sina egna företag.

I slutet av sista veckan när företagen har pitchats för en jury delas priser och dilpom ut till de unga företagarna.

Erbjuds i vissa kommuner, exempelvis Sundbyberg, Järfälla, Nacka, Huddinge och Värmdö.

Kommunen ger cirka 2 000 kronor i startkapital till ungdomarna.

Coacher hjälper sedan ungdomarna att skapa, marknadsföra och pitcha sina företag.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15