I tre veckor har 16-åriga Ananya Shastri jobbat med att utveckla och lansera sitt företag "My person". När vi träffas har hon en vecka kvar och dagen efter är det dags att pitcha företaget för en jury, se faktaruta.

– Det känns lite nervöst.

Det är via "Rookie startups" som Ananya under en månad sommarjobbat med att skapa sitt eget företag.

Vill prata om ensamhet

Hon har skapat plattformen "My person", en hemsida riktad till unga som är i behov av stöd. På hemsidan skriver bland annat ungdomar om psykisk ohälsa. Det finns också en förhoppning att kunna skapa en anonym chattfunktion.

Samtidigt är Ananya Shastri tydlig med att påpeka att meningen med hemsidan inte är att ge råd och lösningar, utan ska finnas för att lyssna.

– Vi är där som en vän om man behöver det. Alla vi som jobbar är ungdomar och vi fattar ungdomar bäst, det är mer så vi ser det.

Ökning under corona

Valet att skapa en plattform om psykisk ohälsa bland unga var inte svårt. Förutom hennes eget intresse kring ämnet tror hon också att mer av en öppenhet behövs, särskilt efter coronapandemin.

– Vi har kommit långt med att prata om mental ohälsa men inte så långt som vi borde. Under pandemin har allt fler unga varit fast hemma och känt sig ensamma, då behövs en sån här plattform, menar Ananya Shastri.

Namnet på plattformen tog hon efter att ha inspirerats av tv-serien Greys Anatomy och begreppet "My person".

– Det är en person som är där "no matter what" och det är så jag har tänkt med plattformen. Det ska vara som en person till folk som känner sig ensamma.

Coachar unga entreprenörer

21-åriga Martin Al Khalili är en av de som sommarjobbat som coach. Han har varit med och stöttat ungdomarna under tiden som de jobbat.

– I slutet av dagen handlar det om att ungdomarna ska kunna tro på sig själva och att de kan göra förändring i framtiden. Här frodas ungdomarna i den tanken, menar Martin Al Khalili.

Som coach har han spenderat sommaren med att svara på de framtida entreprenörernas frågor, hjälpa till att utveckla affärsplaner och kommit med tips.

Om en vecka tar de unga entreprenörerna sommarlov, då slutar även Martin Al Khalils jobb som coach. För honom har det varit kul att få ta del av ungdomarnas utveckling.

– Det har verkligen varit intressant kan jag säga, man märker tidigt vilka som har tänkt för stort eller vilka som varit realistiska.

För Ananya Shastri har den senaste månaden varit lärorik om än lite stressig.

– Det tar lång tid att få spridning på sina saker, att nå ut till folk. Men jag har lärt mig mycket om att driva hemsida och sociala medier.