Amor drunknade – i grannens pool

Bostonterriern Amor smet från husses tomt. Några timmar senare­ hittades han död i grannens pool.

  • Publicerad 16:59, 7 sep 2015

Det var förra lördagen som 4-årige Amor sprang i väg från tomten. Efter flera timmars­ letande hittandes­ hunden död i grannens pool.

– Vi ropade på hunden och då tog han troligen närmsta vägen. Han måste­ ha sprungit över pool­skynket som inte höll och sedan trillat i poolen. Skynket var inte fastspänt och poolen hade ingen inhägnad, säger Amors husse.

Hundägaren vill knappt tänka på vad som skulle kunna hända om ett barn hade råkat gå ut på presenningen.

– Det känns väldigt jobbigt att tänka på hur Amor trillade i och kämpade för sitt liv i poolen. Poolen och skynket blev som en dödsfälla för hunden.

Han har nu anmält grannen till kommunen med förhoppningen att den ska utreda om pool­ägaren följer föreskrifterna.

Enligt Boverket finns det två lagstiftningar där säkerhet kring fast bassäng ingår: ordningslagen och Boverkets byggregler.

– Reglerna handlar främst om skydd mot barnolycksfall, inte djurolycksfall. Enligt Boverkets byggregler ska fasta bassänger på tomter ha ett tillfredställande skydd mot barnolycksfall, säger Ewa Krynicka Storskog, arkitekt vid Boverket.

Enligt Boverkets föreskrifter ska fasta bassänger på tomter ha ett tillfredsställande skydd mot barnolycksfall. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att ett tillfredställande skydd finns.

Enligt boverkets allmänna råd kan ett tillfredställande skydd till exempel vara ett minst 0,9 meter högt staket som barn inte kan krypa under eller klättra över, en skyddstäckning eller ett skyddsnät. När det finns anledning att anta att det skett en avvikelse måste byggnadsnämnden pröva om det finns skäl att ingripa.

– Om byggnadsnämnden får in en anmälan om att skydd exempelvis saknas behandlas anmälan som ett tillsynsärende, säger Dalia Braimok, informatör vid kommunens bygglovsavdelning.

Grannen med poolen har avböjt att kommentera händelsen.