Nyblivna mammor och deras barn ska kunna få amningshjälp på en ny mottagning på BB Stockholm Family BVC på Kungsholmen . Foto: Mostphotos Foto: Mostphotos

Amningsmottagning öppnar på Kungsholmen

Allt färre Stockholmsmammor ammar sina barn trots rekommendationer från både WHO och Unicef. För att hjälpa mammor och barn med amningen den första tiden öppnas nu tre nya specialmottagningar i Stockholm, varav en på Sankt Eriksgatan.

  • Publicerad 16:55, 7 maj 2020

Beslutet om att godkänna de nya mottagningarna togs idag vid Region Stockholms avtalsutskott. På Kungsholmen kommer mottagningen att flytta in på BB Stockholm Family BVC på Sankt Eriksgatan 44.

– Det här kommer att stärka mammor som är i behov av expertis när det kommer till amning och att amningsmottagningarna finns i anslutning till barnavårdscentralerna gör det mycket mer tillgängligt och närmare familjerna, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i en kommentar.

Fanns tidigare på sjukhusen

Efter en födsel är det förlossningskliniken som har ansvar för mamma och barn under de första sju dagarna. Familjer som efter det behöver mer amningsstöd har tidigare kunna få hjälp på sjukhusen, men nu ska det ansvaret ligga på barnavårdscentralerna.

För att klara det satsar regionen på en kompletterande kurs på 7,5 högskolepoäng för barnsjuksköterskor för att fördjupa kunskapen om amning.

Förutom på Kungsholmen kommer amningsmottagningar att öppnas på Barnängen BVC på Södermalm och Barnavårdscentralen vid Vällingby torg.

Minskad amning i Stockholm

– Trots att många Stockholmsmammor ammar ser vi att amningsfrekvensen minskat något de senaste åren. Genom att öppna fler amningsmottagningar är vår förhoppning att fler mammor och barn ska få den hjälp de behöver för att få amningen att fungera bra den första känsliga tiden, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Meningen är att ytterligare amningsmottagningar så småningom ska öppna runt om i länet.