Hesa Fredrik tjöt i Tyresö på förmiddagen. Foto: Mostphotos

Ammoniakutsläpp i Jordbro – Hesa Fredrik tjöt i Tyresö

Hesa Fredrik tjöt i Tyresö på tisdagsförmiddagen efter ett större utsläpp av koncentrerad ammoniak i Jordbro industriområde. Vid 14-tiden kom beskedet att faran är över och läckan åtgärdad.

  • Publicerad 13:10, 17 mar 2020

Allmänheten varnades i Jordbro och Västerhaninge av ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) under tisdagsförmiddagen sedan ett ammoniakutbrott skett i samband med en reparation vid ett kyllager i Jordbro industriområde i Haninge.

Ammoniak är en gas som är farlig om det inandas i höga doser.

Hesa Fredrik tjöt i Tyresö i dag vid 11-tiden, uppgav Tyresö kommun på sin hemsida. Ammoniaken ska inte ha spridit sig till Tyresö, skrev kommunen.

Räddningsledare uppmanade boende i Jordbro, Västerhaninge och Jordbro industriområde att gå inomhus och stänga fönster och dörrar.

Vid 14-tiden skrev Haninge kommun att räddningstjänsten meddelat att läckan är åtgärdad och faran över.

Inga uppgifter om personskador

Femton enheter från Södertörns brandförsvar var på plats med anledning av ammoniakutbrottet, skriver TT/Omni.

– Ammoniak har läckt ut och vi är där och biträder räddningstjänsten. Vår uppgift är att hjälpa till med avspärrningar och säkerställa hjälp om någon behöver ta sig till sjukhus, men vi har inga uppgifter om att någon skadats än så länge, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen till Mitt i.

Till Aftonbladet sa Anders Sessler på brandförsvaret att det var en rörledning som hade gått sönder och att det rörde sig om ett stort utsläpp på tre och ett halvt ton.