Amira Narel brinner för att inspirera andra till vardagsmotion. Foto: Louise Jacobson

Amira cyklar i ishalka

För en del är vintercyklandet förknippat med stök och bök – för andra är hojen ett lika självklart val i snöslask som solsken. Mitt i stannade några cyklister vid Mörby Centrum och tog pulsen inför den stundande vintersäsongen. Ska du vintercykla?

  • Publicerad 08:00, 3 nov 2018

Amira Narel, Sollentuna

– Jaa! Jag cyklar 1,3 mil från Sollentuna, genom Mörby centrum och till Karlavägen. Jag promotor cykling året runt för föreningens Svenska cykelstäder. Ur miljöaspekt är det solklart. Om vi pratar helhetshälsa så är motion det optimala för hjärnan. Unga har aldrig mått så psykiskt dåligt som idag. Därför brinner jag för vardagsmotion och i synnerhet för cykling som passar alla generationer. Vissa dagar cyklar jag lugnt och låter tankarna vandra iväg. Ibland kör jag fort för att bli av med frustration. Det här är en mountainbike. Den har tjocka hjul och är grym på vintern. Jag har en pendlarcykel med dubbdäck också. Den tar jag när det är ishalka. På vintern är lager på lager-principen grym. Du behöver varma skor och vantar och så ska det vara reflexer på kläderna för att bilisterna ska se dig tydligt.

Helena Nylin, Danderyd

– Nej nej. Inte för att cykelvägarna inte är bra utan för att det är stökigt att byta om och ha rätt kläder på sig. Sen är det lite det att det blir halt också. Annars cyklar jag in till city april till september.

Richard Althoff, Täby

– Absolut. Jag cyklar 6 km hemifrån och hit till Mörby centrum. I 20 år cyklade jag in till stan året runt, men nu jobbar jag på Telefonplan och tycker det är lite för krångligt att cykla genom city med alla rödljus. Det är en bra cykelparkering här och så är det smidigt att ta röda linjen och läsa jobbmejlen på vägen. Jag ska köra på ett vinterdäck fram snart, och så har jag reflexväst och lysen. Det är få dagar om året då det inte går att cykla. Det är bra för miljön, privatekonomin och hälsan. För mig är det ett beroende.

Antonia Norling, Klingsta

– Nej. Det känns inte tryggt att cykla inne i stan. Idag cyklade jag 800 meter hemifrån till tunnelbanan, men när det blir vinter och börjar bli halt så tar jag bussen. Det gör jag redan nu vissa dagar.