Amina Ali vill hjälpa de glömda barnen

17-åriga Amina Ali från Husby hälsade på ett barnhem i Somaliland förra sommaren. Då bestämde hon sig för att hjälpa barnen så de kan få en utbildning. Nu har hon startat en insamling. – Barnen hade det bra, men de hade inte tillgång till utbildning, det tänker jag se till att ge dem, säger hon.

  • Publicerad 17:23, 18 maj 2018

Husbybon Amina Ali är en driftig 17-årig gymnasietjej med ett stort hjärta. Hon har alltid tyckt om att hjälpa folk som är utsatta på något sätt.

– Jag möter själv på fördomar hela tiden, för att jag har min sjal och för att jag pratar på ett visst sätt. Särskilt när jag rör mig utanför Järva, det kan handla om små detaljer som inte märks så mycket men som jag känner av. Jag blir inte lika seriöst bemött som en vit svensk, säger hon.

Fick idén efter besök i Somalia

Förra året besökte hon tillsammans med sin familj norra Somalia, Somaliland, där hon har släkt. Hennes mamma kommer därifrån.

– En dag hälsade jag på en kompis som jobbar som volontär på ett barnhem. Den dagen fick barnen Eid-kläder från en insamling. Barnen hade det bra, de hade mat och hus och allt utom en utbildning, och då tänkte jag att jag ska ge dem det, berättar Amina Ali.

Hon har startat den ideella organisationen The Forgotten Children och startat en insamling via fundraising.

– Målet är att samla in 100 000 som ska räcka till barnen i ett år. Sedan tänker jag fortsätta att kriga för att staten i Somalia ska satsa på barnens utbildning.

Hoppas på ramadan

I april ordnade hon en insamlingsgala i Folkets Husby, som blev lyckad. Nu när ramadan har inletts hoppas hon på att få in mer pengar.

– Under ramadan vill folk gärna dela med sig extra mycket, säger hon.

Amina Ali fastar och tycker det blir en särskild stämning i Husby under fastemånaden.

– Man känner av stämningen överallt, man träffas för att be tillsammans och känner bara att wow nu är det ramadan.

Tanken med The Forgotten Children är att hjälpa glömda barn i hela världen.

– Jag börjar med Somalia, sedan finns det så många andra barn i världen som behöver hjälp, säger Amina Ali.

Mer information finns på instagramkontot @theforgottenchildren1