Stockholms län har totalt 197 byggnadsminnen. Foto: Stefan Källstigen

Amerikaner älskar Sumpans enda byggnadsminne

Det finns gott om byggnadsminnen i Solna. Men Sundbyberg får än så länge nöja sig med ett – Rissne gård. Här blir turisterna, särskilt amerikaner, alldeles till sig enligt paret som driver värdshuset.

  • Publicerad 06:15, 24 jul 2022

"Amerikanska turister blir helt till sig"

Sundbybergs enda byggnadsminne heter Rissne gård och är beläget i en avkrok från den vältrafikerade Rissneleden, närmare bestämt på Mässvägen.

I grannkommunen Solna kryllar det å andra sidan av byggnadsminnen. Hela åtta stycken stoltserar Solna med, bland annat Kapellet i Överjärva gård, Carl Malmstens hus i Bergshamra och Kontrollkontoret i Tomteboba.

Nyligen var Sundbyberg nära att få sitt andra byggnadsminne, nämligen Marabouparken, men planerna har överklagats av en fastighetsägare som anser att byggnadsminnet skulle medföra praktiska problem för deras verksamhet.

Men på Sundbybergs nuvarande enda byggnadsminne Rissne gård, som i dag tjänar som värdshus, vallfärdar besökare för att uppleva historiens vindar som viner genom de mörka träplankorna.

Nere i den kyliga stenkällaren på Rissne Gård förvaras vin och annan dryck. Foto: Stefan Källstigen

Byggdes av adelsman

Rissne gård är en av Sundbybergs äldsta byggnader och är byggd av adelsmannen Reinhold Leuhusen år 1648.

Sedan 70-talet ägs gården av Sundbybergs stad.

Gården blev ett byggnadsminne för sju år sedan.

Visa merVisa mindre

Populärt bland amerikaner

För sju år sedan tog Peter Kangärde och Marianne Rydell över gården för att öppna sitt värdshus och nyligen utökade paret verksamheten med ett utomhuskafé.

Men hur är det egentligen att ha sin verksamhet i ett byggnadsminne?

– Gästerna brukar säga att huset är fantastiskt, särskilt amerikanska turister blir ofta helt till sig av att få uppleva historia på det här sättet. Vi själva tycker att det är en otrolig miljö att få vistas i varje dag, säger Marianne Rydell.

Ebba Axelsson och Fanny Hahne, sommarpersonal på Rissne Gård, tycker att det är en spännande arbetsplats. – Jag har blivit mer intresserad av historia sen jag började här, berättar Fanny Hahne. Foto: Stefan Källstigen

Får inte göra ändringar

Att idka verksamhet i en lokal som är klassad som byggnadsminne kräver kunskap och omvårdnad. Inget får ändras utan Riksantikvariets godkännande.

– Vi får inte göra någon åverkan på huset överhuvudtaget utan övervakning av Riksantikvariet. Förra året gjorde Förvaltaren en renovering och målade om, då fick vi vara med och tycka till om färger, berättar Marianne.

Alla har möjlighet att skicka in förslag till länsstyrelsen på eventuella byggnadsminnen. Men det är länsstyrelsen som efter noggranna avvägningar och efterforskningar tar det slutgiltiga beslutet. I lagstiftningen står det att byggnaden ska ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Tidstypiska detaljer är en viktig del av byggnadsminnen och de behöver noggrann omvårdnad. Foto: Stefan Källstigen

– Vi får in runt tio ärenden per år, ofta när en byggnad hotas av rivning reagerar folk och hör av sig till oss. Vissa fastighetsägare kan dock bli tveksamma över att deras byggnad kan klassas som byggnadsminne, men de flesta brukar ändra sig när vi förklarat innebörden ytterligare, säger Lotta Eriksson Kockum, byggnadsantikvarie Länsstyrelsen.

Byggnadsminnen är tänkta att ge en bred berättelse av det svenska samhället. Det går att häva ett byggnadsminne, dock är detta mycket ovanligt. Foto: Stefan Källstigen

Byggnadsminnen i Solna & Sundbyberg

Solna:
Annelunds herrgård i Haga
Carl Malmstens hus, Bergshamra
Kapellet, Överjärva gård
Kontrollkontoret i Tomteboda
Lägenheten Stenbrottet, Karolinska institutet
Radhus i kvarteret Fyrväpplingen, Råsunda
Stallmästaregården i Haga
Statens bakteriologiska laboratorium, Huvudsta

Sundbyberg:
Rissne Gård
Marabouparken – under diskussion


 

Visa merVisa mindre

Kapellet i Överjärva gård i Solna byggdes 1870 och har klassats som ett byggnadsminne sedan tio år tillbaka. Foto: Malin Wandrell