Ambulanshelikoptern kan vara tillbaka i Mölnvik tidigast 2022. Foto: Arkivfoto

Ambulanshelikoptern tillbaka till Värmdö

Om säkerheten åtgärdas kan ambulanshelikoptern, som flyttades till Norrtälje förra året, åter stationeras i Mölnvik. Det visar en utredning som landstinget låtit göra.

  • Publicerad 12:57, 22 maj 2018

Mellan 1993 och 2017 utgick Stockholms läns ambulanshelikopter från Mölnvik i Värmdö kommun. I september 2017 flyttades den till Mellingeholms flygfält i Norrtälje.

I takt med att Mölnvik blivit alltmer bebyggt ansågs platsen olämplig, främst på grund av att inflygningsvägarna blivit mindre säkra.

Men flytten har fått kritik, då en stationering i Värmdö är mer central, eftersom helikoptern har ett stort geografiskt område att täcka.

Landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning har nu låtit undersöka vad som skulle krävas för att göra baseringen vid Mölnvik säker igen.

Förutsättningar finns i Mölnvik

Rapporten har gjorts av företaget Iterio, med bland andra sakkunniga från Sjöfartsverket och Transportstyrelsen involverade. Enligt den finns det förutsättningar att återinrätta ambulanshelikopterflygplatsen i Mölnvik.

– Det är ett jättevälkommet besked. Skärgården har många bebodda öar och det är viktigt att helikoptern finns nära till hands, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).

Men det krävs vissa åtgärder. En är att marknivån kring flygplatsen måste anpassas och nytt skalskydd byggas. Dessutom måste en ny hangar byggas för att inrymma två helikoptrar och träd avverkas vid inflygningsvägarna.

Ny inflygningsväg skapas

En ny inflygningsväg är också nödvändig, och då måste vissa hinder åtgärdas. Bland annat måste en belysningsmast flyttas, träd avverkas och berg eventuellt sprängas bort. Men Deshira Flankör tror inte att åtgärderna ska vara något problem:

– Det är alltid en avvägning mot miljön, naturen och allmänheten. I det här fallet finns tillräckligt stort allmänintresse för att det ska väga tyngre.

Rapporten ska presenteras i Värmdös kommunstyrelse den 30 maj.

I slutändan är det Transportstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen, Värmdö kommun och Försvarsmakten som ska godkänna ambulanshelikopterverksamheten.

Fler helikopterplatser undersöks

Enligt rapporten skulle helikoptrarna tidigast kunna vara tillbaka i Värmdö och i drift vid årsskiftet 2022/2023.

Även andra eventuellt lämpliga platser i Värmdö ska utredas för ambulanshelikopterverksamhet, skriver landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning i ett pressmeddelande.

”Självklart ska vi ha helikoptern på Värmdö”