Efterlängtad. I flera år låg Regionens helikopterbas i Värmdö. Foto: Värmdö kommun

Ambulanshelikoptern kan få ny bas i Österåker

Det verkar som att Värmdö blir snuvad på ambulanshelikoptern. I Regionens nya förslag hamnar den i Österåkers kommun. Helt fel, menar oppositionen.

  • Publicerad 12:53, 4 jun 2021

Sedan Region Stockholms ambulanshelikopter flyttades från Mölnvik i Värmdö för några år sedan har frågan om dess nya placering stötts och blötts.

Nu föreslås att helikoptern ska få sin nya bas i Ullna som ligger i Österåkers kommun. I ett pressmeddelande skriver den styrande majoriteten i Regionen att de hittat den bästa lösningen.

–Placeringen i Ullna, Österåker är vald med omsorg. Det är ett centralt läge i länet och kan snabbt nå ut till patienterna med akuta behov för transport till något av akutsjukhusen. Det är bra att vi genom placeringen äntligen får en långsiktig lösning som samtidigt ger flexibilitet för att utveckla och forma verksamheten i takt med regionens utveckling, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Värmdö kommun har hela tiden önskat att helikoptern flyttas tillbaka till Värmdö.

– Jag är oerhört besviken på Regionens beslut. Vi anser att Värmdös centrala lokalisering i regionen med god räckvidd framförallt till hela Stockholms skärgård vore ett mycket lämpligare alternativ och jag förutsätter att tillgängligheten inte tummas på någonstans, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö. 

"Bryter löften"

Oppositionen i såväl Regionen som i Värmdö kommun är upprörda över beslutet, som de menar inte ens är klubbat eftersom ärendet ska upp i ansvarig nämnd först 15 juni.

– Vi anser att beskedet bryter med det tydliga löfte som gavs väljarna inför förra valet och som undertecknades 2017 av Moderaternas främsta företrädare i regionen Irene Svenonius och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö Deshira Flankör. Vi menar att löftena till Värmdöborna och skärgården måste hållas, säger Carl Kangas (S), oppositionsråd i Värmdö. 

(S) i Regionen kommer att lägga ett eget förslag till hälso- och sjukvårdsnämnden där de föreslår Värmdö som bas för helikoptern.

– Dels blir det bättre täckning av Stockholms skärgård om helikoptern placeras i Värmdö, dels har Värmdö blivit lovade att få tillbaka helikoptern, säger Robert Johansson, (S), oppositionsråd i Region Stockholm.

Protester mot helikopterbas i populärt naturområde

Upprörd. Carl Kangas, (S), oppositionsråd i Värmdö. Foto: Socialdemokraterna Värmdö

Besviken. Deshira Flankör, (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö. Foto: Lars Åke Holst, Gustavsbergs bildateljé

Därför föreslås Ullna

En central placering i regionen som möjliggör snabb hjälp till samtliga skärgårdskommuner. Platsen ligger nära huvuddelen av regionens sjukhus.

Säkerhetskrav och hinderfrihet kan säkerställas enkelt, byggbar mark med närhet till stor genomfartsled och allmänna kommunikationer.

Tydliga tillgänglighets- och logistikfördelar jämfört med andra alternativ.

Långsiktig rådighet enlig fastställda kriterier.

Möjliggör samlokalisering med ambulans- och akutläkarbil i norrort.

Goda möjligheter till framtida utökning och eventuell tillkommande helikopterverksamhet.

Allt enligt den styrande majoriteten i Region Stockholm.

Visa merVisa mindre