Ambulanshelikoptern flyttar till Norrtälje

Ambulandshelikoptern som varit placerad i Mölnvik ska från den 16 september utgå från Mellingeholm i Norrtälje. Landstinget har tecknat ett treårigt avtal.

  • Publicerad 15:10, 1 sep 2017

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg-Schött (M) säger att ambitionen har varit att hitta en annan plats runt Nacka och Värmdö.

Ett tag kollade landstinget även på möjligheten att placera helikopterverksamheten vid Bromma flygplats. Men nu har ett avtal skrivits om att den ska utgå från den norra delen av skärgården: Mellingeholm i Norrtälje. Avtalet sträcker sig över tre år.

– Den här helikoptern ska finns för alla människor i hela länet ändå, säger Marie Ljungberg-Schött (M).

Brist på säkerhet är orsaken

Flygplatschefen har tidigare larmat om att flygplatsen i Mölnvik i Gustavsberg inte håller måttet säkerhetsmässigt. Senast i juni avsade sig flygplatskoordinatorn sitt uppdrag – för att han inte kunde garantera säkerheten.

– Jag har klivit av min befattning, för att det inte är säkert. Jag vill inte ha det ansvaret, det funkar inte längre, har Pär Berglund tidigare sagt till Mitt i.

”Jag har klivit av min befattning, för att det inte är säkert. Jag vill inte ha det ansvaret, det funkar inte längre”

Enligt Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, har larmen inte getts gehör. Nu har man därför hamnat i en situation där nuvarande flygplatschefen stängt ner verksamheten.

– Man har flera gånger påtalat saker till kommunen men har inte fått någon annan plats. Jag vill minnas att flygplatschefen sagt att blir det ingen bättring så stänger jag verksamheten. Enligt våra föreskrifter är flygplatschefen ytterst ansvarig, det har hen befogenhet till, säger Jörgen Andersson, chef för sektionen för luftrum och flygplatser på Transportstyrelsen. 

Bland Värmdöbor har det startats en namnlista för att behålla helikoptern i Mölnvik. Och enligt Caroline Cederquist, presschef för Moderaterna i landstinget, kan Värmdö få tillbaka sin helikopter.

– Vi vill titta på om det fortfarande går att vara på Värmdö, som även Värmdö kommun vill, säger hon.

Mitt i har sökt flygplatschefen för kommentar.